BRITANSKA VLADA PRIZNALA: Netačnim podacima o broju zaraženih opravdavali uvođenje karantina! (VIDEO)
Foto: EPA / NEIL HALL

ludo

BRITANSKA VLADA PRIZNALA: Netačnim podacima o broju zaraženih opravdavali uvođenje karantina! (VIDEO)

Planeta -

Britanska vlada priznala je u petak da je tabela koja je korišćena na zvaničnoj konferenciji za štampu kako bi se opravdalo uvođenje karantina na nivou cele Engleske netačna.

Prikazan na televizijskom brifingu Borisa Džonsona prošle subote, grafikon je projektovao da bi se u Engleskoj do početka decembra moglo dogoditi 1.500 smrtnih slučajeva dnevno ako se ne preduzmu dalje mere. Taj broj je sada smanjen na 1.000 smrtnih slučajeva dnevno do 8. decembra.

Međutim, portparol Dauning Strita insistirao je da greška nije uticala na premijerovu osnovnu analizu naučne savetodavne grupe Sage da su potrebna povećana ograničenja kako bi se izbegli prijemi u bolnice i broj smrtnih slučajeva koji premašuje vrhunac viđen tokom prvog talasa koronavirusa.

Portparol premijera osporio je sugestije da je greška u Sage grupi za modeliranje SPI-M ukazala na preuranjeni potez za stavljanje Engleske u blokadu jer su srednjoročne projekcije ostale nepromenjene.

Međutim, linija koja pokazuje veći opseg potencijalnih hospitalizacija opala je sa 9.000 na 6.000 dnevno.

„U posebnom grafikonu, centralne srednjoročne projekcije SPI-M ostaju iste za prijem u narednih šest nedelja“, rekao je portparol. „Ali prihvatamo da je došlo do greške u crtanju intervala pouzdanosti, koju smo ispravili čim smo je identifikovali.“

Dodao je da nije bilo „greške u osnovnoj analizi“, a podaci i dalje pokazuju „da postoji konsenzus da ćemo bez akcije u roku od nekoliko nedelja premašiti prijem i smrt u prvom talasu“.

Portparol je takođe odbacio tvrdnje da test koji se koristi za vladin cilj postizanja širokog masovnog testiranja Covida, poznatog kao „Operacija Munšot“, nije mogao biti uspešan jer je propustio preko 50% pozitivnih slučajeva na suđenju Salfordu.

Prema rečima portparola, dvadesetominutni testovi na koje je vlada potrošila 323 miliona funti, testirani su u tri druge laboratorije i izvestili su o osetljivosti od skoro 80%, dostigavši 96% među onima koji nose veliko virusno opterećenje.

Test lampe se ne koristi kao deo režima masovnih ispitivanja u Liverpulu, gde se lokalnom stanovništvu nude brzi testovi „bočnog protoka“, zajedno sa redovnim brisevima.

Pristup je sledio glavnog naučnog savetnika Sir Patrika Volasa, u koga Boris Džonson ostaje potpuno siguran, rekao je portparol, nakon što je dobio javno upozorenje od Zavoda za statistiku u vezi sa upotrebom statistike za pružanje podrške u zaključavanju.

Ed Humpherson, generalni direktor ODR-a za regulativu, upozorio je na javnu zbunjenost zbog mogućnosti 4.000 smrtnih slučajeva dnevno, što podriva poverenje u zvanične podatke.

Zbog očigledne zabune, šef NHS, ser Sajmon Stivens, iskoristio je minimalnu prezentaciju podataka na premijerovom brifingu za štampu u četvrtak kako bi javnosti preneo informacije o kapacitetima bolnica.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track