ČAVUŠOGLU ČESTITAO BAKUU "POBEDU NA FRONTU I ZA PREGOVARAČKIM STOLOM": Ostaćemo jedno srce sa našom azerbejdžanskom braćom
Foto: Profimedia

kraj sukoba u nagorno-karabahu

ČAVUŠOGLU ČESTITAO BAKUU "POBEDU NA FRONTU I ZA PREGOVARAČKIM STOLOM": Ostaćemo jedno srce sa našom azerbejdžanskom braćom

Planeta -

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu čestitao je Bakuu na potpisivanju sporazuma o okončanju borbenih dejstava u nepriznatom Nagorno-Karabahu, nazvavši ga „važnom pobedom na frontu i za pregovaračkim stolom“.

„Azerbejdžan je ostvario važnu pobedu i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom. Od srca mu čestitam na ovom dostignuću. Ostaćemo jedna nacija, jedno srce sa našom azerbejdžanskom braćom“, napisao je na svom Tviter nalogu.

​​Ruski predsednik Vladimir Putin, njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan potpisali su u ponedeljak izjavu o prestanku neprijateljstava u Nagorno-Karabahu od 01:00 (00:00 po moskovskom vremenu).

Prema Pašinjanu, odluka je bila teška, a tekst već zvanično objavljenog dokumenta „neverovatno bolan“ za jermenski narod.

Alijev je sporazume nazvao tačkom na sukob.

U Nagorno-Karabah je poslato 1960 ruskih mirotvoraca, 90 oklopnih transportera, 380 vozila i posebna oprema. Prema potpisanom dokumentu, oni će biti razmešteni na pet godina sa mogućnošću automatskog produženja boravka na petogodišnje periode, ako Jermenija i Azerbejdžan budu saglasni.

Turska će zajedno sa Rusijom imati mirovnu misiju.

Ranije je saopšteno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema izjavi, koju je objavio predsednik Rusije, potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na zauzetim položajima, a takođe moraju da razmene zarobljenike.

Nakon objave sporazuma, u Jerevanu su započeli protesti. Uništeno je nekoliko vladinih zgrada.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track