Najnovije vesti

VERUJU DA JE IZVOJEVAO ULAZAK U BELU KUĆU: Oko 80 odsto Amerikanaca vidi Bajdena kao pobednika predsedničkih izbora u SAD
Foto: Profimedia/Angela Weiss/AFP

ANKETA

VERUJU DA JE IZVOJEVAO ULAZAK U BELU KUĆU: Oko 80 odsto Amerikanaca vidi Bajdena kao pobednika predsedničkih izbora u SAD

Planeta

Gotovo 80 odsto Amerikanaca, uključujući i više od 50 odsto republikanaca, prepoznaje demokratskog kandidata Džozefa Bajdena kao pobednika predsedničkih izbora u SAD, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnjenja, koje su sproveli agencije Rojters i Ipsos.

U anketi , koja je sprovedena između subote i utorka, 79,7 odsto Amerikanaca sa pravom glasa veruje da je Bajden izvojevao ulazak u Belu kuću.

Oko 13 odsto ispitanih smatra da predsednički izbori još uvek nisu odlučeni, tri odsto kaže da je pobedio Tramp, dok je pet procenata ispitanika reklo da ne zna, navodi Rojters.

Kada je reč o političkim partijama, od ispitanih 10 republikanaca oko njih šest je reklo da je Bajden pobedio, dok je gotovo svaki demokrata koji je učestvovao u anketi rekao da je pobedio demokratski kandidat.

Oko 72 odsto ispitanih je reklo da poraženi na izborima treba da prizna poraz, a 60 procenata anketiranih veruje da će doći do mirne tranzicije vlasti posle isteka Trampovog mandata u januaru.

U anketi koja je sprovedena na engleskom jeziku širom SAD, ispitana su 1.363 punoletna Amerikanca.

Dok je predsednička trka između Bajdena i republikanskog aktuelnog predsednika Donalda Trampa i dalje neodlučena u tri savezne američke države, Bajden, kome je potrebno 270 elektorskih glasova za pobedu, je prema poslednjim rezultatima koje je u utorak posle podne objavio "Edison riserč", osvojio 279 elektorskih glasova, a Tramp 214, prenosi Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...