BORBA ZA GLASOVE U SAD: Republikanci podnose tužbe za izborne nepravilnosti, demokrate tvrde da je to Trampova pozorišna predstava
Foto: Profimedia/Seth Herald/AFP

amerika

BORBA ZA GLASOVE U SAD: Republikanci podnose tužbe za izborne nepravilnosti, demokrate tvrde da je to Trampova pozorišna predstava

Planeta -

Izborni štab aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa najavio je da će pokrenuti sudski postupak s ciljem da se obustavi proces verifikacije izbornih rezultata u saveznoj državi Mičigen.

Istovremeno, demokrate su saopštile da je jedan navodni svedok "štimovanja" izbornih rezultata u državi Pensilvaniji, povukao svoje optužbe, preneo je Rojters.

Pravni zastupnik republikanaca Met Morgan izjavio je da je od suda zatraženo da se obustavi verifikacija izbornih rezultata u Mičigenu sve dok se pouzdano ne utvrdi da je glasanje obavljeno u skladu sa zakonom.

Donald Tramp je u više prilika tvrdio da su izbori bili praćeni brojnim nezakonitostima ne ponudivši dokaze za svoje optužbe, a pojedini pravni eksperti ocenjuju da Trampove tvrdnje nemaju velike potencijal da promene ishod izbora.

Pravna bitka se vodi i u državi Pensilvaniji zbog tvrdnji da je bilo antidatiranja glasačkih listića poslatih poštom.

"Primili smo veliki broj pritužbi", izjavila je sinoć zastupnica u Donjem domu parlamenta Pensilvanije, republikanka Don Kifer.

Nešto kasnije, iz demokratskog kluba u Predstavničkom domu američkog kongresa stiglo je saopštenje u kojem se navodi da je radnik pošte Ričard Hopkins, koji je inicijalno prijavio slučaj sa antidatiranim glasačkim listićima, povukao svoje tvrdnje.

Republikanci su podneli zahtev federalnom sudu u Pensilvaniji da obustavi verifikaciju izbornih rezultata na osnovu Hopkinsovih tvrdnji, ali demokrate su ocenile da su pokušaji Trampovog izbornog štaba "pozorišne predstave, a ne sudski sporovi".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track