DEMOKRATE OSVOJILE VEĆINU U PREDSTAVNIČKOM DOMU KONGRESA: Njihovi kandidati pobedili u Vašingtonu, Arizoni i Kaliforniji
Foto: AA World Travel Library / Alamy / Alamy / Profimedia

američki izbori

DEMOKRATE OSVOJILE VEĆINU U PREDSTAVNIČKOM DOMU KONGRESA: Njihovi kandidati pobedili u Vašingtonu, Arizoni i Kaliforniji

Planeta -

Američka Demokratska stranka osigurala je većinu u Predstavničkom domu Kongresa pošto je osvojila najmanje 218 mesta, javio je AP.

Demokrate su osigurale većinu nakon što su, prema navodima agencije, njihovi kandidati pobedili u Vašingtonu, Arizoni i Kaliforniji, prenosi DW.

Ovim je većina u Predstavničkom domu osigurana do 2022. godine kada će se održati novi parlamentarni izbori.

U izveštaju se navodi da bi Demokratska partija mogla da osvoji još nekoliko mesta u ovom telu, ali se očekuje da će njena većina biti manja nego u prethodnom sazivu.

Pre ovih izbora demokrate su u Predstavničkom dom imale 232 predstavnika, a republikanci 197, uz jednog libertarijanca i pet otvorenih mesta koja će tek biti popunjena kako rezultati budu pristizali.

U ovom trenutku odnos je 218 demokrata prema 201 republikancu.

Što se tiče Senata, gornjeg doma Kongresa, većinu nije osigurala nijedna partija, ali su republikanci bliži osvajanju većine s obzirom na to da je trenutni odnos snaga 49:48 u njihovu korist, javlja CNN.

Za većinu je potreban 51 mandat.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja