OVAJ TURSKI BROD MENJA STVARI NA MEDITERANU: Opremljen moćnim raketama, a sposobnosti koje protivnička plovila još nemaju! (VIDEO)
Foto: EPA PHOTO EPA/TARIK TINAZAY/TT/kr

opasno

OVAJ TURSKI BROD MENJA STVARI NA MEDITERANU: Opremljen moćnim raketama, a sposobnosti koje protivnička plovila još nemaju! (VIDEO)

Planeta -

Turska je otkrila novi bojni brod bez posade opremljen sistemima protivraketne odbrane kojima bi mogla da upravlja veštačka inteligencija.

Novo plovilo - prototip - naziva se AUSV ili naoružano bespilotno površinsko vozilo. Treba da bude čorinut u Sredozemno more sledećeg meseca.

Novo plovilo dolazi usled spora između Turske i Grčke oko resursa ugljovodonika u regionu.

Turska teži da ona bude prva u nizu vozila koja se nazivaju ULAK, po liku iz iz drevne turske kulture.

Bespilotni brod proizvelo je brodogradilište Ares, turski proizvođač vojnih i komercijalnih brodova, u saradnji sa odbrambenom industrijom Meteksan.

Ares tvrdi da će AUSV biti sposoban da postigne brzinu do 65 km / h.

Proizvođač je dodao da bi mogao da se „postavi kao potpuno autonomno vozilo za suočavanje sa potpuno novim zahtevima misije tokom 2020-ih“.

Opremljen je lasersko navođenim raketnim sistemom od 70 mm, kao i sistemom daljeg dometa, koji je oba razvila turska firma Roketsan.

Brod će takođe biti opremljen sistemima za „elektronsko ratovanje“, rekao je Ares, poput tehnologije ometanja.

S obzirom da je bez posade, čamcem se može upravljati izdaleka, bilo iz pokretnih vozila, uključujući druge čamce, bilo sa površinskih baza - mada se takođe može navodno rasporediti bez upravljanja ljudskim operatorom.

Ares predviđa da će čamac biti korišćen za obaveštajne poslove i nadzor, kao i za „površinsko ratovanje“ i misije za pratnju.

Dizajn čamca završen je prošlog avgusta. Iako se očekuje da će biti lansiran u mediteranske vode ove godine, ispitivanja ispaljivanja projektila očekuju se tek u prvom kvartalu sledeće godine.

Ares je rekao da bi bespilotni brod mogli da prate i drugi AUSV koji bi mogli da obavljaju druge pomorske misije.

U izjavi se navodi: „I brodogradilište ARES i odbrana METEKSAN-a potvrdili su da će - nakon prvog prototipa plovila - dalji AUSV biti spremni za proizvodnju za operacije kao što su ISR, protivmorske mere, protivpodmorničko ratovanje (ASV), gašenje požara i potraga i spasavanje “.

Kurir.rs/Express.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track