GADAFIJEVA OMČA OKO SARKOZIJEVOG VRATA: Bivši francuski predsednik traži obustavu istrage o finansiranju kampanje 2007. godine
Foto: EPA

drama

GADAFIJEVA OMČA OKO SARKOZIJEVOG VRATA: Bivši francuski predsednik traži obustavu istrage o finansiranju kampanje 2007. godine

Planeta -

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi želi da vlasti obustave istragu povodom optužbi da je njegovu kampanju iz 2007. godine finansirao režim Moamera Gadafija, prenosi AP.

Sarkozi, koji negira optužbe, tvrdi da će od vlasti zatražiti da obustave istragu i da će Zijada Takijedina tužiti zbog klevete.

Bivši francuski predsednik se pod istragom nalazi od 2013. godine.

Istraga je 2016. godine dobila na zamahu kada je francusko-libanski biznismen Zijad Takijedin za sajt Mediapart rekao da je Sarkoziju i njegovom bivšeg glavnom šefu kabineta iz Libije doneo kofere sa 5 miliona evra u kešu.

Do preokreta je došlo juče, kada je Takijedin za televiziju BFM iz Libana negirao svoje ranije navode i rekao da Sarkozi nije primio novac iz Libije za svoju predsedničku kampanju.

Sarkozi je u kasnije u toku dana na društvenim mrežama napisao da istina konačno izlazi na videlo, da mu Takijedin nije dao nikakav novac i da njegova predsednička kampanja nije bila ilegalno finansirana.

Nadležni organi sprovode istragu povodom navoda da je Gadafijev režim Sarkoziju u tajnosti dao 50 miliona evra za predsedničku kampanju iz 2007. godine. Iznos je više nego duplo veći od onog koji je bio dozvoljen u to vreme (21 milion), a i u suprotnosti je pravilom o zabrani finansiranja iz inostranstva.

Odnos Sarkozija i Gadafija bio je kompleksan. Bivši francuski predsednik je 2007. godine Gadafija dočekao u Francuskoj sa velikim počastima, da bi se 2011. godine zemlja našla na čelu vazdušnih napada NATO snaga na strani pobunjenika protiv Gadafijevog režima.

Sarkozija kasnije u toku ovog meseca čeka suđenje povodom drugih optužbi za korupciju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track