DAN KADA JE EKSPLODIRAO KIT: Pre pola veka ovo je bio medijski događaj koji je zapanjio Amerikance (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

istorija

DAN KADA JE EKSPLODIRAO KIT: Pre pola veka ovo je bio medijski događaj koji je zapanjio Amerikance (VIDEO)

Planeta -

Između globalne pandemije, monumentalnih predsedničkih izbora i bezbrojnih nezaboravnih vesti, čini se da 2020. godina gotovo svakodnevno stvara istoriju.

Ako želite da imate kratku - i bizarnu - distrakciju sa događaja ove godine, godišnjica jedinstvenog vesti može vam pomoći. U četvrtak, 12. novembra, obeležena je 50. godišnjica eksplozije kita u Oregonu, jedinstvenog i fascinantnog događaja koji je od tada u pola veka plenio delove nacije. Nedavno obnovljena vest iz Oregona KATU Nevs nedavno se probila na mreži, beležeći događaj zapanjujućim i jezivim detaljima.

Saga o "kitovskoj eksploziji" započela je 9. novembra 1970. godine, kada se 45 stopa dugačak, osam tona težak kit nasukao na obalu u Firenci, u državi Oregon. Američka mornarica ubrzo je savetovala Oregonski autoput (koji je tehnički predsedavao državnim plažama) da se brine o životinji na nekonvencionalan način - koristeći dinamit.

„Namera je bila da će eksplozija skoro mrtvog pacifičkog sivog kita skoro biti dezintegrisana i da će za sitne komade koji su još uvek prisutni nakon eksplozije, zbrinuti galebovi i drugi čistači“, objašnjava KATU-ov Pol Linman u video klipu .

Nizom događaja, oni koji su imali zadatak da miniraju kita na kraju su sakupili 20 slučajeva (ili pola tone) dinamita. Kao što video pokazuje, ta količina dinamita odvela je sve u potpuno novi smer, jer su ostaci kita posle eksplozije počeli da padaju no novinarima i okupljenim znatiželjnicima.

"Naše kamere su prestale da se valjaju odmah nakon eksplozije", nastavlja Linman. „Humor čitave situacije iznenada je ustupio mesto trčanju za preživljavanjem jer su ogromni komadići kitova masti padali svuda.“

Kao što video pokazuje, ostaci kitova završili su prilično duboko, pri čemu su veliki komadići masti oštetili automobile u blizini, a ptica kojima se patrola autoputa nadala nije bilo nigde na vidiku.

U decenijama otkako se prvobitno dogodila eksplozija kita, prerastao je pomalo u urbanu legendu. Ova ozloglašenost započela je zahvaljujući nezaboravnoj kolumni Dejva Berija u izdanju Majami Heralda iz 1990. godine, koja je nenamerno izazvala interesovanje nakon što su neki naterali da poveruju da se događaj upravo dogodio. Izveštaj KATU-a od tada je postao virusni video, a cela muka je nekoliko puta parodirana u pop kulturi. Ranije ove godine građani Firence čak su glasali za imenovanje parka u čast ovog incidenta, a "Spomen-park eksplozivnog kita" formalno je otvoren u junu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja