OVO SU KONAČNI REZULTATI IZBORA U SAD: Bajden osvojio 306 elektorskih glasova, Tramp 232
Foto: Profimedia/Chip Somodevilla/AFP

pobeda demokrate

OVO SU KONAČNI REZULTATI IZBORA U SAD: Bajden osvojio 306 elektorskih glasova, Tramp 232

Planeta -

Prema projekciji američkih medija, ovo su konačni rezultati američkih predsedničkih izbora - demokrata Džo Bajden je osvojio 306 elektorskih glasova, a aktuelni predsednik Donald Tramp 232.

Do tog rezultata američki mediji su došli nakon što su projektovali pobedu Bajdena u saveznoj državi Džordžiji, a Trampa u Severnoj Karolini.

Kako podseća CNN, Džordžija nosi 16 elektorskih glasova, a Severna Karolina 15, što znači da će Bajden imati ukupno 306 glasova, a Tramp 232.

U međuvremenu je saopšteno da se Bela kuća priprema za drugi mandat Donalda Trampa, rekao je ekonomski savetnik aktuelnog predsednika SAD, Piter Navaro.

"U Beloj kući mi nastavljamo da radimo smatrajući da će Tramp imati drugi mandat. Mislim da je stvarno važno .. razumeti da želimo proverljive glasačke listiće, izbore koji mogu da budu potvrđeni i istragu o rastućem broju navoda o proneverama koje su dali svedoci koji su potpisali pismene izjave pod zakletvom", dodao je Navaro.

Mičigen: Sud odbio žalbu Trampovih pristalica

Državni sud u Mičigenu odbio je danas žalbu pristalica Donalda Trampa koje su tražile da se prekine sa potvrđivanjem glasova u Detroitu, u kojem je većinu dobio demokrata Džo Bajden.

Odluka je korak nazad za Trampa i republikance, koji pokušavaju da ospore pobedu Bajdena, tako što žele da spreče izborne komisije da potvrde izborne rezultate.

Tramp, koji se vrlo malo pojavljivao u javnosti od izbora, pokrenuo je pravu pravnu gerilu da ospori rezultate u više američkih država. On i oni koji ga podržavaju ponavljaju da je bilo pronevera bez pružanja dokaza.

Američke agencije zadužene za bezbednost izbora juče su potvrdile da nema "nikakvih dokaza" da je bilo prevare na izborima na kojima je pobedio Džo Bajden.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track