TRAMPOVO PRVO OBRAĆANJE POSLE IZBORA: Govori o koroni i vakcini (VIDEO)
Foto: EPA/Chris Kleponis

Varp spid

TRAMPOVO PRVO OBRAĆANJE POSLE IZBORA: Govori o koroni i vakcini (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp, skoro potpuno odsutan iz svih javnih događanja nakon predsedničkih izbora čije rezultate osporava, prvi put se oglasio iz Bele kuće i to o koronavirusu i strategiji vakcinacije.

Inače, Tramp već deset dana odbija da odgovara na novinarska pitanja.

"Milioni doza će uskoro biti spremni. Njujork neće dobiti vakcinu dok se to ne odobri", rekao je Tramp dodajući da Amerika neće uvesti "lokdaun".

"Vakcina će biti dostupna vrlo brzo, za nekoliko nedelja, prvo za najugroženiji deo populacije, dok će ostalom delu stanovništva biti dostupna do aprila. Niko dosad nije uspeo ovom brzinom i sa takvom magnitudom da napravi uspeh. Nema nam ravnog i jednakog nigde u svetu. Ovo je neverovatan podvig", kazao je.

Tramp je dodao da njegova administracija neće uvoditi jake restriktivne mere u SAD, uprkos velikom broju obolelih i preminulih.

"U idealnom scenariju, nećemo uvesti rigoroznije mere. Ja to neću, ova administracija neće zatvarati zemlju. Ssta god da se desi u skorijoj budućnosti, koja god administracija da bude na čelu države, a vreme će pokazati, ali mi nećemo uvesti lokdaun", rekao je Tramp.

Američke medijske kuće su konstatovale da Tramp nije odgovarao na pitanja novinara.

Iz dvorišta Bele kuće govorilo se o operaciji Varp spid (Warp Speed) koja koordiniše vladinu stragegiju za dobijanje brze i efikasne vakcine.

Tramp je imao brifing o ovoj operaciji ranije danas, dan pošto su SAD zabeležile rekordan broj od 160.000 novih slučajeva zaraze korona virusa u jednom danu.

Zdravstveni stručnjaci brinu da Trampovo odbijanje da preduzme agresivne akcije o pandemiji ili da koordiniše sa timom novoizabranog predsednika Džoa Bajdena tokom poslednja dva meseca njegovog predsedništva samo pogoršati efekat virusa i blokirati sposobnost zemlje da brzo distribuira vakcinu iduće godine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track