Najnovije vesti

BORBA ZA BAJDENOVU NAKLONOST: Sukob 2 struje u Demokratskoj partiji, žele da izabrani predsednik prihvati baš njihovu politiku
Foto: Profimedia/Angela Weiss/AFP

napeto

BORBA ZA BAJDENOVU NAKLONOST: Sukob 2 struje u Demokratskoj partiji, žele da izabrani predsednik prihvati baš njihovu politiku

Planeta

Vodeći krugovi progresivnog i centrističkog krila Demokratske stranke nastoje da izvrše uticaj na Džoa Bajdena da prihvati njihovu političku platformu.

U toku je snažno lobiranje dve struje iz Demokratske stranke s ciljem da se Bajden privoli da na ključna mesta u svojoj budućoj administraciji postavi njihove ljude.

Levo orijentisano krilo demokrata objavilo je listu kandidata za buduću Bajdenovu administraciju od 400 progresivnih političkih eksperata, zalažući se da se u novoj američkoj administraciji ne nađu ljudi povezani s krupnim korporativnim interesima.

S druge strane, centrističko krilo Demokratske stranke optužuje svoje levo orijentisane stranačke kolege da su preterano naklonjeni levici i da su odgovorni za loše rezultate na izborima za Predstavnički dom i Senat Kongresa, preneo je AP.

Analitičari ocenjuju da ovaj sukob dve struje u Demokratskoj stranci stvara tenzije umesto pobedničke atmosfere.

Tokom predizborne kampanje Bajden je obećao da će nastaviti da neguje etičke principe koje je uvela administracija predsednika Baraka Obame, u kojoj je bio potpredsednik.

Isticao je da će držati pod kontrolom uticaj lobista i krupnog kapitala u svojoj vladi, što je suprotno dobrim odnosima koje je Trampova administracija negovala sa uticajnim poslovnim krugovima u SAD.

"Bajden će pronaći način da pomiri dve struje u Demokratskoj stranci, da smiri tenzije i uspešno preuzme kormilo države. Svako ima svoju ulogu, a uloga predsednika je da donosi odluke", ukazao je bivši demokratski gradonačelnik Nju Orleansa Mič Landrije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...