Najnovije vesti

PUTIN SA LIDERIMA AZERBEJDŽANA I JERMENIJE O POŠTOVANJU PREKIDA VATRE: Alijev obećao da će čuvati hrišćanske svetinje u Karabahu
Foto: EPA

poštovanje dogovora

PUTIN SA LIDERIMA AZERBEJDŽANA I JERMENIJE O POŠTOVANJU PREKIDA VATRE: Alijev obećao da će čuvati hrišćanske svetinje u Karabahu

Planeta

Predsednik Rusije Vladimir Putin razmotrio je u telefonskim razgovorima s liderima Azerbejdžana i Jermenije realizaciju Sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu. Tom prilikom izraženo je zadovoljstvo zbog što se Sporazum poštuje i što je situacija mirna.

Ruski predsednik je u razgovoru s predsednikom Azerebejdžana Ilhamom Alijevim istakao značaj očuvanja normalnog funkcionisanja hrišćanskih svetinja u Karabahu u potpunosti, saopštio je Kremlj.

Alijev je uzvratio da će azerbejdžanska strana upravo na taj način i postupati.

Kako je rekao, Azerbejdžan je višenacionalna i multikonfesionalna država u kojoj se u potpunosti garantuju prava i slobode svih naroda i konfesija, te da će u skladu sa postignutim Sporazumom, hrišćanski hramovi na teritorijama vraćenim Azerbejdžanu imati obezbeđenje države.

„Predsednik Rusije je 14. novembra pozvao telefonom predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva. Tokom razgovora razmotreni su praktični aspekti realizacije Sporazuma o prekidu vatre u Nagornp-Karabahu. Dve strane su izrazile zadovoljstvo zbog poštovanja režima prekida vatre i mira na kontakt-liniji“, saopštila je pres-služba Alijeva.

U Jerevanu je, pak, saopšteno da su premijer Pašinjan i Putin tokom razgovora istakli neophodnost očuvanja stabilnosti na kontakt-liniji u Karabahu.

Sagovornici su, kako se navodi, razgovarali o pitanjima povezanim sa situacijom u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu.

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Takođe je predviđeno otvaranje koridora između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičevan.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...