KOLIKO MASKE ŠTITE LJUDE KOJI IH NOSE? Mišljenja su podeljena, nova studija iz Danske izazvala polemike u javnosti
Foto: Profimedia/ Claus Bjoern Larsen/AFP

borba protiv korone

KOLIKO MASKE ŠTITE LJUDE KOJI IH NOSE? Mišljenja su podeljena, nova studija iz Danske izazvala polemike u javnosti

Planeta -

Posebnu polemiku u javnosti pokrenula je teorija danskih istraživača koji su naveli da hirurške maske nisu zaštitile od zaraze koronavirusom nakon sprovedenog velikog nasumičnog ispitivanja.

Međutim, ova studija se nalazi u sukobu s nizom ostalih, smatraju stručnjaci, pa tako najverovatnije neće promeniti preporuke za javno zdravlje SAD-u ili drugim državama koje su naredile da se obavezno nose zaštitne maske kako bi se suzbilo širenje zaraze.

Ova studija nije u suprotnosti s većim brojem dokaza da maske mogu sprečiti prenos virusa sa nosioca na druge.

Ipak, zaključak istraživača ove studije se razlikuje u stavu da maske takođe štite one koji ih nose i to je bila tvrdnja koju su prošle sedmice odobrili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kritičari su veoma brzo ukazali na ograničenje studije jer pre svega zaštita zavisi od vrsta maske, a s druge strane, ona je sprovedena u Danskoj u vreme kada broj zaraženih nije bio veliki, ali ni nošenje maske obavezno.

Uporedili su to sa SAD-om u kojima je ogroman porast zaraženih da su čak i zvaničnici koji su se opirali nošenju maske, proglasili da je ona obavezna. Otprilike 40 država implementiralo je odluku da je neka od vrsta maske obavezna.

Od početka aprila do početka juna, istraživači s Univerziteta u Kopenhagenu sproveli su istraživanje nad 6.024 učesnika koji su prethodno testirani kako bi bili sigurni da nisu zaraženi koronavirusom.

Polovina je dobila hirurške maske i rečeno im je da ih nose kad napuštaju domove, dok je ostalima rečeno da ne nose maske u javnosti. U to je vreme bilo zaraženo dva odsto populacije u Danskoj, što je znatno niži procenat nego danas u Evropi i SAD-u.

Oko 4.860 učesnika je završilo studiju. Istraživači su se nadali da će maske smanjiti stopu zaraze za polovinu među onima koji su nosili maske. Međutim, 42 osobe koje su nosile masku su se ipak zarazile, što je 1,8 odsto. Među onima koji nisu nosili maske zarazile su se 53 osobe, odnosno 2,1 odsto. Razlika nije bila statistički značajna.

"Naše istraživanje pokazuje da nije baš velika korist od nošenja maske", rekao je doktor Hening Bundgard, vodeći autor studije i kardiolog s Univerziteta u Kopenhagenu.

Nakon tih rezultata usledile su podeljene reakcije stručnjaka, jedni od njih su podržavali studiju navodeći da ne postoji velika razlika u tome da li će ljudi nositi ili neće maske, dok su s druge strane, postojali i oni koji su kazali da je ovo istraživanje nepotpuno jer u to vreme broj zaraženih u Danskoj nije bio veliki da bi se rezultati mogli smatrati verodostojnim.

Dodali su i to da postoji mogućnost da svi ispitanici nisu pravilno nosili maske, a uz to su i sami prijavljivali rezultate.

"Nema apsolutno nikakve sumnje da maske deluju kao kontrola izvora, sprečavajući da osoba koja nosi masku prenese zarazu na druge. Međutim, upitno je kolika je vlastita zaštita za one koji je nose. Odgovor zavisi od toga koja se maska koristi i kakvu vrstu izloženosti virusu ima svaka osoba", rekao je dr. Tomas Frieden, izvršni direktor kompanije "Resolve to Save Lives" i bivši direktor CDC-a.

Dodao je da je maska N95 bolja od hirurške

"A hirurška maska ​​je bolja od većine platnenih maski. Platnena maska nije bolja ni od čega", poručio je Frieden.

CDC je nedavno citirao desetine studija koje su otkrile da čak i platnene maske mogu pomoći u zaštiti onih osoba koje nose maske, piše Njujork tajms.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja