OKSFORD O SVOJOJ VAKCINI PROTIV KORONE: Znamo da pomaže starijim ljudima, a evo kada stižu rezultati treće faze testiranja
Foto: AP/Ted S. Warren

borba protiv pandemije

OKSFORD O SVOJOJ VAKCINI PROTIV KORONE: Znamo da pomaže starijim ljudima, a evo kada stižu rezultati treće faze testiranja

Planeta -

Univerzitet u Oksford poćeće inicijalnu analizu podataka iz poslednje faze testiranja vakcine protiv korona virusa, koju razvija s kompanijom AstraZeneka, nakon 53 infekcija među volonterima, i ističe da se vakcina zasad pokazala kao vrlo dobra među starijom populacijom.

Šef istraživačkog tima Endru Polard je rekao da je bilo mnogo slučajeva infekcija u trećoj fazi ispitivanja u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi, preneo je Rojters.

Američke kompanije Fajzer i Moderna su objavili efikasnost vakcine nakon više od 90 infekcija među volonterima.

Polardovi komentari su došli posle današnje objave u engleskim medijima koji navode da vakcina Oksforda i AstraZeneke pruža dobar imuni odgovor kod starijih ljudi, što ukazuje da bi najranjiviji deo populacije mogao da bude vrlo dobro zaštićen od korona virusa.

Međutim, Polard kaže da nije bilo namere da se objavi studija u istoj nedelji kada su se oglasili Fajzer i Moderna, ali je naglasio da će rezultati treće faze testiranja biti objavljeni oko Božića.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track