porasla i potražnja

NEMCI PRAVE POSEBNE FRIŽIDERE ZA ČUVANJE VAKCINA PROTIV KORONE NA -80: Imaju specijalnu izolaciju, a rade i ako nestane struje

Planeta -

Dok svet čeka razvoj prvih vakcina protiv koronavirusa, mora se razmišljati i o adekvatnom skladištenju miliona doza.

Nemačka kompanija Binder krenula je sa proizvodnjom posebnih frižidera specijalizovanih za čuvanje vakcina protiv koronavirusa, na temperaturi od minus 80 stepeni.

foto: Printscreen/Reuters

Zaposleni tehnološke kompanije "VA-Q-TEC" pripremaju kutije sa veoma niskim temperaturama u kojima će se transportovati vakcine.

foto: Printscreen/Reuters

"Možemo da spustimo temperaturu do minus 90 stepeni. Zašto je to važno? Zato što vakcine MRNA moraju da budu čuvane u ekstremno hladnim uslovima. Tamo možete da ih skladištite duže vreme pre nego što budu distribuirane i korišćene. To je sve moguće uz ovaj uređaj, koji sve zamrzava na ultra-niskim temperaturama. Poseban je jer ima veoma, veoma dobru izolaciju koja omogućava bezbedno čuvanje na temperaturama od minus 70 ili minus 90 stepeni. U zavisnosti od želja klijenta, čak iako je spoljna temperatura oko 20 ili 25 stepeni, postoji razlika od čak 100 stepeni. U slučaju nestanka struje, izolacija ostaje netaknuta naredna 24 sata, tako da ono što se nalazi u frižideru nije oštećeno", rekao je Piter Vimer, potpredsednik kompanije Binder inovejšn end produkt.

foto: Printscreen/Reuters

Piter Binder, izvršni direktor kompanije, kaže da im se proizvodnja povećala značajno u poslednja 3 meseca.

"Pričamo o trocifrenim procentima. Kao što možete da zamislite, potražnja za ovim uređajima se povećala u poslednjih nekoliko nedelja, a naravno da želimo da zadovoljimo sve mušterije, da damo maksimalni doprinos kako bi se vakcine po planu i u kratkom vremenskom periodu transportovale", naveo je.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track