Najnovije vesti

KINA OKRENULA NOVO ISTRAŽIVANJE U SVOJU KORIST: Nismo mi, Italija je kriva za koronu!
Foto: AP / Chinatopix

gde je zapravo izvor zaraze

KINA OKRENULA NOVO ISTRAŽIVANJE U SVOJU KORIST: Nismo mi, Italija je kriva za koronu!

Planeta

Nakon nedavne studije italijanskih lekara da je koronavirus možda zabeležen u Italiji još u septembru 2019, javila se Kina koja je do sada smatrana izvorom.

Prema pisanju medija, Kina je iskoristila taj izveštaj u svoju korist, odnosno, kako bi ubacla crv sumnje u dosadašnje opšteprihvaćeno stanovište da je upravo njen region Vuhan izvor smrtonosnog koronavirusa koji je izazvao svetsku pandemiju i zaključao brojne zemlje sveta.

Zvaničnici Pekinga sada guraju tu italijansku studiju po kojoj je moguće da se virus kovid-19 proširio Evropom u septembru 2019. godine, odnosno, tri meseca pre nego što je zvanično potvrđen prvi slučaj u Kini.

foto: Profimedia/Duilio Piaggesi/IPA/Sipa Press

Kina je, doduše, i ranije dovodila u pitanje stanovište da je ona izvor zaraze, tvrdeći da je Španija izvor virusa, kao i da su virus u Vuhan doneli američki vojnici prošle godine, tokom vojnih vežbi.

Pekingu sada naruku ide i izveštaj italijanskog Nacionalnog instituta za kancer, koji na osnovu svojih ispitivanja rađenih kod onkoloških pacijenata pre zvaničnog početka pandemije došao do zaključka da su ti pacijenti imali određena antitela karakteristična kod pacijenata koji su preležali koronavirus.

Svim medijima je dat signal da "guraju" tu informaciju, pišu svetski mediji.

foto: EPA / Jérôme Favre

"To još jednom ukazuje na činjenicu da je praćenje izvora virusa komplikovan proces koji bi trebalo ostaviti naučnicima", izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Nakon početnog uveravanja sveta da je Kina izvor virusa, Svetska zdravstvena organizacija naknadno se oglasila saopštenjem da je ipak moguće da se virus potajno širio negde drugde, a ne u Kini.

Međutim, mnogi naučnici ipak su skeptični po pitanju italijanske studije, tvrdeći da njihov zaključak i pronalazak ipak ne isključuju da je Kina izvor svetske pandemije.

Kina je već odavno optužena da je znatno kasnila sa prijavom pandemije, tako da se ne zna precizno ni kada je tamo nastala, a osim toga, Kina ima veoma jake ekonomske veze sa severom Italije, navodi list UK tajms.

Kurir.rs/B92/Njujork post

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...