PAKLENE VRUĆINE U AUSTRALIJI: Toplotni talas pogodio zemlju, za vikend se očekuju temperature i do 50 stepeni (VIDEO)
Foto: Profimedia

VREMENSKA PROGNOZA

PAKLENE VRUĆINE U AUSTRALIJI: Toplotni talas pogodio zemlju, za vikend se očekuju temperature i do 50 stepeni (VIDEO)

Planeta -

Temperature će se u Australiji za vikend popeti na gotovo 50 stepeni u centralnom delu zemlje, a toplotni talas će pogoditi i veći deo jugoistoka, kao i glavne gradove.

"Glavni uticaj toplotnog talasa biće na Južnoj Australiji, Viktoriji i Novom Južnom Velsu, posebno na kopnenim područjima tih država", rekao je Din Naramor, viši meteorolog u australijskoj Kancelariji za meteorologiju.

Ako niste blizu obale, biće izuzetno vruće, dodao je.

Kako piše Gardijan, toplotni talas će početi da se formira u središnjim pustinjama u četvrtak, krećući se prema istoku i severu kako se vikend bude odmicao. Do subote, centralna Južna Australija može očekivati da se živa uvuče u visokih 40 stepeni.

"Jednom kad stignete severno od Port Augusta, biće temperature do 49 stepeni, vazduh će biti jako vruć", tvrdi Naramor.

Policijski poverenik Južne Australije, Grant Stivens, pozvao je građane da zadrže mere socijalne distance tokom vrućina i predstojećih rasprodaja za Crni petak.

"Svakako bismo podstakli ljude koji će iskoristiti vruće vreme da se samo sete pravila fizičkog distanciranja ... posebno u zagušenim područjima na ulazima i izlazima za kupovinu", rekao je Stivens.

Naramor je rekao da vrućine u ovo doba godine nisu toliko neobične, ali da će ovaj vikend znatno premašiti prosečnu temperaturu u novembru.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track