LIKVIDACIJA TRAJALA 3 MINUTA: Nuklearni naučnik je izašao iz kola, a onda je zasut mecima! Otkriveni novi detalji
Foto: EPA

surov atentat

LIKVIDACIJA TRAJALA 3 MINUTA: Nuklearni naučnik je izašao iz kola, a onda je zasut mecima! Otkriveni novi detalji

Planeta -

Oružje koje je bilo upotrebljeno za ubistvo iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizada proizvedeno je u Izraelu, saopštila je televizija Pres, pozivajući se na neimenovanog izvora.

"Fragmenti oružja koji su bili otkriveni na mestu terorističkog napada imaju logotipe i tehničke karakteristike vojne industrije Izraela", navodi se u saopštenju televizije.

Međutim, visoki iranski bezbednosni zvaničnik optužio je danas Izrael da je koristio elektronske uređaje da sa daljine ubije naučnika koji je osnovao vojni nuklearni program Islamske republike 2000-tih godina.

Ali Šamkami, sekretar Vrhovnog nacionalnog saveta Irana, to je rekao na naučnikovoj sahrani u Teheranu.

Njegova izjava drastično menja izveštaj o ubistvu Fahrizada imajući u vidu da su vlasti najpre rekle da je eksplodirao kamion i da su naoružani ljudi potom otvorili vatru i ubili ga.

Arapski kanal državne TV Al Alam je javio da je korišćeno oružje kontrolisao satelit, a tu tvrdnju je u nedelju objavila i poluzvanična novinska agencija Fars.

Mediji nisu ponudili dokaze za te navode.

foto: EPA/IRIB HANDOUT

"Na nesreću, operacija je bila vrlo komplikovana i izvedena je korišćenjem elektronskih naprava. Nijedna osoba nije bila prisutna na poprištu", rekao je Šamkami državnoj TV.

Fahrizad je sa ženom bio u automobilu na putu ka gradu Absardu, a smatra se da zaseda nije trajala duže od 3 minuta. Kako se sumnja, prvo su ispaljeni meci, zbog čega je naučnik bio primoran da izađe iz vozila. U tom trenutku on možda nije ni sumnjao da je meta napada, već je pomislio da je buka nastala zbog kvara na automobilu.

foto: EPA/IRANIAN SUPREME LEADER'S OFFICE

Za sada se ne precizira da li su meci ispaljeni iz oružja kojim se upravljalo sa velike daljine. Kada je Fahrizad izašao iz kola, uređaj na daljinsko upravljanje je počeo da puca na njega sa 150 metara udaljenosti. Naučnik je pogođen 3 puta, dvaput u bok i jednom u leđa, tačnije u kičmenu moždinu. Žena je takođe stradala u napadu, a telohranitelj je ranjen. Fahrizad je prebačen u obližnju bolnicu, ali je ubrzo proglašen mrtvim.

Kurir.rs/Tanjug/Beta/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track