Najnovije vesti

ISTRAGA O MITU I PREDSEDNIČKIM POMILOVANJIMA U SAD: Bela kuća odbila da da komentar, Tramp tvrdi da je u pitanju lažna vest
Foto: EPA / Yuri Gripas

sad

ISTRAGA O MITU I PREDSEDNIČKIM POMILOVANJIMA U SAD: Bela kuća odbila da da komentar, Tramp tvrdi da je u pitanju lažna vest

Planeta

Američki Sekretarijat za pravosuđe počeo je istragu mogućeg krivičnog dela koje obuhvata nuđenje mita u zamenu za predsedničko pomilovanje, pokazuju sudski dokumenti.

Objavio ih je glavni sudija Okružnog suda u distriktu Kolumbija. Tekst je u značajnoj meri redigovan, a imena osoba za koje se sumnja da su umešana su zacrnjena, piše Glas Amerike.

U spisima je navedeno da su federalni tužioci krajem avgusta zatražili pristup i dobili odobrenje za pristup digitalnim uređajima koji se nalaze u posedu američke vlade.

U pitanju je bilo više od 50 uređaja uključujući ajfone, ajpede, fleš i hard drajvove, a njihovim pregledom su pronađeni i mejlovi koji su otkrili potencijalnu shemu podmićivanja.

Tužioci su očekivali da će pronaći dokaze o nezakonitom delovanju pojedinaca koji su lobirali kod visokih zvaničnika Bele kuće kako bi obezbedili pomilovanje ili odložili izvršenje kazne u slučaju osobe čije ime je redigovano u dokumentu.

U dokumentu se takođe ukazuje na postojanje "zavere podmićivanja" koja je uključivala "nuđenje značajne političke donacije u zamenu za pomilovanje, skraćenje ili odlaganje izvršenja kazne." Za sada nema informacija o tome ima li optuženih za bilo koje krivično delo na koje se ova istraga odnosila.

Bela kuća odbila je zahtev Glasa Amerike za komentar, a aktuelni predsednik Donald Tramp je nekoliko časova nakon toga na društvenoj mreži Tviter objavio tvrdnju da je istraga o pomilovanju lažna vest.

"Njujork tajms" je u utorak objavio da je Tramp sa svojim savetnicima razmatrao mogućnosti davanja preventivnih pomilovanja svojim sinovima Eriku i Donaldu Mlađem, ćerki Ivanki i pravnom zastupniku Rudiju Đulijaniju.

Ej-Bi-Si njuz takođe je u utorak javio da su Trampov pomoćici razmatrali pomilovanja te vrste. Đuljani je na društvenoj mreži Tviter negirao medijske izveštaje.

On niti bilo ko od članova porodice Tramp nije optužen za federalne zločine, pa je nejasno kako bi preventivno pomilovanje moglo biti sprovedeno.

U nadležnosti predsednika je pomilovanje za federalna krivična dela, ali ne i ona počinjena na državnom ili lokalnom nivou.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...