NASILNO HTEO DA PREVEDE DEVOJKU U ISLAM: U Indiji uhapšen muškarac prvi put po novom zakonu koji zabranjuje tu praksu
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/FAROOQ KHAN

pravda

NASILNO HTEO DA PREVEDE DEVOJKU U ISLAM: U Indiji uhapšen muškarac prvi put po novom zakonu koji zabranjuje tu praksu

Planeta -

Policija u indijskoj državi Utar Pradeš je uhapsila muškarca muslimanske veroispovesti kada je navodno hteo da prevede Hindu devojku u islam, preneo je danas BBC.

On je prvi čovek koji je uhapšen pod novim zakonom koji zabranjuje insistiranje da se jedna osoba prevede u drugu religiju.

Zakon cilja parolu "volim džihad" - izraz koji su radikalne Hindu grupe osmislile da optuže muslimane da prevode indijske žene u islam preko braka.

Zakon je izazvao bes kod pojedinaca, kritičari ga nazivaju "islamofobičnim", a osim Utar Pradeša, još četiri države su pripremile nacrt zakona protiv parole "volim džihad", dodaje BBC.

Policija u Utar Pradešu je potvrdila hapšenje na Tviteru.

Otac devojke je ranije podneo prijavu protiv uhapšenog, jer je "vršio pritisak na njegovu ćerku da pređe u islam i pretio joj ukoliko to ne uradi." Ona je navodno bila u vezi sa njim, ali se udala za drugog muškaraca ove godine.

Uhapšeni će provesti 14 dana u pritvoru do suđenja, a lokalnim novinarima je rekao da je nevin i da "uopšte nije imao dodirnih tačaka sa tom devojkom", ali ako ga sud proglasi krivim, mogao bi da dobije do deset godina robije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track