Najnovije vesti

PREMIJER FRANCUSKE: Vakcine će biti bezbedne, besplatne i na dobrovoljnoj osnovi! Domovi za stare će imati prednost!
Foto: EPA / BENOIT TESSIER / POOL

obezbeđeno 1,5 milijardi evra

PREMIJER FRANCUSKE: Vakcine će biti bezbedne, besplatne i na dobrovoljnoj osnovi! Domovi za stare će imati prednost!

Planeta

Francuska će obezbediti besplatne vakcine protiv kovid-19 za sve u sistemu socijalne zaštite, dok će za pokrivanje troškova biti izdvojeno 1,5 milijardi evra za budžet socijalnog osiguranja tokom naredne godine, izjavio je premijer Žan Kasteks.

Premijer Francuske je rekao će vakcinacija početi u narednih nekoliko nedelja, nakon odobrenja Evropske agencije za lekove. On je rekao da će program imunizacije biti sproveden među tri kategorije, a da će prvi biti najrizičniji u domovima za negu starih, prenosi Rojters.

Vakcine će biti besplatne za sve, naglasio je Kasteks i dodao da će se imunizacija odvijati na dobrovoljnoj osnovi. On je istakao da će odobrene vakcine biti bezbedne.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi samo 59 odsto građana Francuske primilo vakcinu kada bude dostupna. U Velikoj Britaniji procenat građana koji bi primili vakcinu iznosi 85 odsto, a u SAD 67 odsto. 

foto: EPA / BENOIT TESSIER / POOL

Francuska je naručila 200 miliona doza od različitih farmaceutskih kompanija koje rade na razvoju vakcine, što je dovoljno za imunizaciju 100 miliona ljudi, navodi francuski premijer.

On je rekao da je stopa širenja virusa u Francuskoj nastavila da opada i da će uskoro biti manje od 10.000 novih slučajeva na dan.

U Francuskoj je na vrhuncu drugog talasa epidemije u novembru zabeleženo preko 80.000 novih slučajeva kovid-19.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA / BENOIT TESSIER / POOL

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...