Najnovije vesti

DOK JEDNI JEDVA KRPE KRAJ SA KRAJEM, ONI SU SVE BOGATIJI: Ovo su najveći profiteri pandemije
Foto: EPA/Profimedia/Youtube

svetsko bogatstvo u rukama nekolicine

DOK JEDNI JEDVA KRPE KRAJ SA KRAJEM, ONI SU SVE BOGATIJI: Ovo su najveći profiteri pandemije

Planeta

Pandemija je neke preduzetnike obogatila, dok su drugi postali još bogatiji.

Dok su neke branše velikoj krizi, druge su odjednom postale veoma tražene.

Bogat, bogatiji, Džef Bezos

Osnivač Amazona Džef Bezos je van svake kategorije. Kompaniji Amazon za vreme pandemije ide bolje nego ikad. Cena akcije skače od rekorda do rekorda. Bezos, najbogatiji čovek na svetu i pre pandemije, sada je postao još imućniji i ima 160 milijardi evra.

foto: Profimedia

Ilon Mask je bacio oko na vrh

Pravite automobile, ali vas vrednuju kao tehnološku kompaniju. Ilonu Masku je to uspelo sa Teslom. Njegova kompanija je profitirala od poleta koji je pandemija na berzi izazvala oko svega što ima veze sa tehnologijom. Preduzetnik rođen u Južnoj Africi nedavno je pretekao Bila Gejtsa i sa bogatstvom koje se trenutno procenjuje na 110 milijardi evra, kreće se prema vrhu na kojom je Bezos.

foto: EPA / FC chs

Rad od kuće - Zum

Rad od kuće u vreme pandemije je veliki blagoslov za Erika Juana. Osnivač platforme za komunikaciju Zum (Zoom), došao je u SAD iz Kine kada je imao 27 godina. Posle nekoliko godina za WebEx, osnovao je sopstvenu videoplatformu i 2019. otišao na berzu. Cena akcije Zuma je eksplodirala. Njegova neto vrednost procenjuje se na 16 milijardi evra.

foto: Youtube/CNBC Television

Sport kod kuće - Peloton

Zatvorene teretane i ograničenje kontakta išli su Džonu Foliju na ruku. 2013. je bio početnik i pokušavao da dođe do kapitala za njegove umrežne sprave za vežbanje - danas ga investitori zasipaju. Cena akcije firme Peloton se od početka pandemije utrostručila i neočekivano učinila skoro 50-godišnjaka milijarderom.

Kreiranje prodavnica na internetu

Shopify je softver koji omogućava trgovcima da sami kreiraju internet prodavnice i povežu se sa firmama koje se bave logistikom. Tobias Lutke stoji iza koncepta. Rodom iz Koblenca 2002. emigrirao je u Kanadu i počeo - u garaži. Shopify je sada najvrednija kanadska kompanija. Cena akcije se više nego udvostručila od marta, a bogatstvo 39-godišnjaka procenjuje se na 7,5 milijardi evra.

foto: Youtube/Bloomberg Technology

Odjednom milijarder

Vakcina protiv korone koju je razvio BioNTech iz Mainza, firma čiji je suosnivač i vlasnik Ugur Sahin, prva je u Evropi dobila odobrenje za masovnu upotrebu. To znači da je Sahin, koji se doselio iz Turske, ne samo odjednom postao svetski poznat, već se i izuzetno obogatio. Vrednost njegovih akcija se procenjuje na preko dve milijarde evra.

Kuvanje kod kuće

HelloFresh je firma koja vam predlaže šta da kuvate i dostavlja paket sa svim sastojcima. Od početka pandemije - profit je više nego utrostručen, prodaja više nego udvostručena - prema tromesečnom bilansu početkom novembra. Suosnivač i deoničar Dominik Rihter profitira od zatvorenih restorana i trenda ka kuvanju kod kuće. Još nije miljarder, ali već ima prave sastojke - i za to.

foto: Profimedia

Bivša supruga - i još jednom Amazon na vrhu

Pandemija i Amazon nisu učinili bogatijim samo Bezosa već je i Mekenzi Skot, njegova bivša supruga, takođe dobro zaradila zahvaljujući svom paketu akcija. Sada je na prvom mestu na listi najbogatijih žena na svetu - sa bogatstvom koje se procenjuje na skoro 60 milijardi evra.

Kurir.rs/Dojče vele

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...