NE VRŠITE EGZORCIZAM SAMI: Dramatičan apel ruskog mitropolita posle šokantnog snimka isterivanja demona iz desetogodišnjaka!
Foto: Profimedia

opasno

NE VRŠITE EGZORCIZAM SAMI: Dramatičan apel ruskog mitropolita posle šokantnog snimka isterivanja demona iz desetogodišnjaka!

Planeta -

Roditelji koji su zabrinuti da je njihovo potomstvo zaposednuto zlim duhovima treba da izbegavaju organizovanje sopstvenih rituala.

To je savet jednog od vodećih moskovskih crkvenih zvaničnika nakon pojave šokantnih snimaka egzorcizma iz kuće.

Mitropolit volokolamski Ilarion rekao je u subotu novinarima da bi oni koji se plaše da su njihovi najmiliji „opsednuti“ trebalo da potraže pomoć svog sveštenika pre nego što sami počnu da obavljaju ceremonije.

„U Crkvi postoji praksa koja se naziva egzorcizam“, rekao je, „kada se opsednuta osoba dovede svešteniku i čita posebne molitve o izgonu demona ... Ako se pojave pitanja da li je neka osoba opsjednuta, trebate obratite se svešteniku!".

U novembru su roditelji u ruskoj Volgogradskoj oblasti podelili video snimak kako su u improvizovanom ritualu usmerenom na proterivanje zla iz desetogodišnjaka. Vide se kako mu uvijaju ruke, kao i da ga polivaju svetom vodom i belim lukom, dok njihov sin vrišti i grči se od bola. Tada su socijalne službe rekle da istražuju incident.

Mitropolit Ilarion je dodao da su ove inicijative „potpuno neprihvatljive“ i u suprotnosti sa crkvenim učenjima. Ponovio je da se egzorcizmi koje provode sveštenici „nikada ne izvode nad decom“ i da „što je najvažnije, ne bismo trebali mešati određene probleme mentalnog zdravlja sa demonskim posedovanjem“.

Uznemirujući video vidite OVDE.

2019. godine žena je zadržana u Moskvi nakon što joj je sin umro tokom ceremonije izvedene za proterivanje demona. Patio je od niza psiholoških problema nakon što je izgubio posao i razveo se i, prema rečima njegove porodice, razvio je interes za okultno. Nakon posete crkvi, navodi se da ga je zadobio napad i počeo je da lupa glavom o nameštaj i pod. Majka i sestra su sedele na njemu i počele čitati molitve, tokom kojih se smatralo da je prestao da diše.

Vračanje i narodna verovanja istorijski su postojali u Rusiji zajedno sa pravoslavnom crkvom. Prema podacima Ministarstva zdravlja, 2017. godine blizu milion ljudi zarađivalo je za život u zemlji kao mistični iscelitelji, vidovnjaci i medijumi.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track