ONE GOSPODARE ČUVENIM ERMITAŽOM A SADA SU DOBILE I NASLEDSTVO: Francuski lekar ostavio novac mačkama koje žive velelepnom muzeju!
Foto: Profimedia

sankt peterburg

ONE GOSPODARE ČUVENIM ERMITAŽOM A SADA SU DOBILE I NASLEDSTVO: Francuski lekar ostavio novac mačkama koje žive velelepnom muzeju!

Planeta -

Jedan francuski lekar ostavio je posle smrti oko 3.000 evra za čuvene mačke muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu, koje su postale jedan od simbola muzeja, poznate po lovu na glodare u podrumima tog zdanja gde su depoi umetničkih dela.

"Informaciju (o nasledstvu) dobili smo ovog leta. Trenutno su procedura i pravne formalnosti u završnoj fazi", saopštila je za Frans pres služba muzeja.

Donator je Kristof Batar, francuski lekar koji je umro u 51. godine.

"Naš francuski prijatelj učinio je izuzetnu stvar... to je tako lep gest", izjavio je direktor Ermitaža Mihail Pjotrovski i predložio da novac koje su nasledile mačke bude upotrebljen za obnovu podruma gde žive.

Priča o mačkama Ermitaža potiče iz 1785. godine kada je ruska carica Jelisaveta Prva, ćerka Petra Velikog, naredila da se nađu najbolje mačke koje će loviti glodare.

U Ermitažu je danas gotovo 70 mačaka koje su zvanično lovci na miševe u ogromnom muzeju Sankt Peterburga.

Mačke su tokom poslednjih deset godina postale toliko popularne, da mnogi kažu da su vredne koliko i kolekcije izloženih remek-dela. Svake godine organizuje se Dan mačaka Ermitaža.

Kao i većina najvećih svetskih muzeja, i Ermitaž je finansijski pogođen epidemijom korona virusa.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track