ŠVEDSKA PRED POTPUNIM PORAZOM: Ništa od imuniteta krda, a sve su bliži merama koje su toliko izbegavali!
Foto: EPA/AMIR NABIZADEH

vodeći epidemiolog omražen

ŠVEDSKA PRED POTPUNIM PORAZOM: Ništa od imuniteta krda, a sve su bliži merama koje su toliko izbegavali!

Planeta -

Švedska je konačno na ivici zaključavanja, jer je broj novozaraženih korona virusom po glavi stanovnika u toj zemlji sada i duplo veći nego u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Španiji.

Skandinavska zemlja koja je na proleće donela kontroverznu odluku da izbegne karantin kako bi što pre dostigla kolektivni imunitet ima duplo veću stopu smrtnosti od svojih nordijskih suseda. Neki delovi Švedske imaju stope zaraze kao neka od najvećih evropskih žarišta, a ukupno je prijavila 278.912 slučajeva.

Takođe, samo prošlog meseca zabeleženo je više od 1.000 novih smrtnih slučajeva, ukupno više od 7.000. U poređenju sa tim, Norveška, koja je nacionalnu blokadu započela 12. marta, od početka epidemije imala je samo 359 smrtnih slučajeva od kovida-19.

foto: EPA/AMIR NABIZADEH

Ubrzano širenje virusa u zemlji primoralo je vladu da sprovede mere koje su na proleće bile nezamislive - okupljanja su ograničena na osam ljudi, zabranjena je prodaja alkohola posle 22 sata, a srednjoškolci prelaze na onlajn nastavu. Sve je više kritika na račun vodećeg epidemiologa Andersa Tegnela, arhitekte "mekog" pristupa zdravstvenoj krizi.

Broj novih infekcija je u stalnom porastu od kraja septembra i prošle nedelje je prelazio 5.000 slučajeva dnevno. Tako je Švedska dostigla veću stopu zaraze po glavi stanovnika od bilo koje druge velike zapadnoevropske zemlje. Stopa od 346 slučajeva na 100.000 stanovnika zabeležena prošle nedelje dvostruko je veća od one u Velikoj Britaniji (151), Španiji (121) i Nemačkoj (155).

Anders Tegnel
Anders Tegnel foto: EPA/ALI LORESTANI

Prošle nedelje, Švedska je zabeležila i rekordnih 35.783 novih slučajeva. Broj umrlih je veći nego u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno.

Okrug Skane, koji uključuje gradove Malme i Helsingborg, ima alarmantno visoku stopu širenja virusa koja je u rangu sa najteže pogođenim delovima Evrope. U Helsingborgu, koji je prošle nedelje imao 1.015 slučajeva, uvedena je regionalna blokada sa zatvaranjem biblioteka i pozorišta.

U međuvremenu, u pokušaju da zaustavi drugi talas, premijer Stefan Leven najavio je prošle nedelje da će srednje škole biti zatvorene do 6. januara. On je govorio o "novoj normalnosti“ za društvo u kojoj ljudi "ne idu u teretane, ne idu u biblioteke, ne priređuju večere“.

foto: EPA/Fredrik Sandberg

Prošlog meseca je krivicu za katastrofalne brojke svalio na građane, rekavši da je ove jeseni "previše njih zanemarilo savete i preporuke“.

"Nova normalnost" će, kako stvari stoje, važiti i za praznike. Leven je u utorak poručio Šveđanima da će tokom božićnih i novogodišnjih praznika javna okupljanja u celoj zemlji biti limitirana na najviše osam ljudi, što bi trebalo da važi i za kućna okupljanja.

"Ove godine Božić neće biti kao pre", predočio je.

foto: EPA-EFE/JOHAN NILSSON

Uprkos pritiscima zbog loše epidemiološke situacije, Tengel ostaje pri svom stavu da maske ne moraju da budu obavezne, navodeći kao razlog slabe dokaze o njihovoj delotvornosti i strah da bi maske mogle da se koriste kao izgovor protiv izolacije pri pojavi simptoma.

"Maske za lice mogle bi da budu potrebne u nekim situacijama. Te situacije nisu se još pojavile u :Švedskoj. Sve dosadašnje studije sugerišu da je mnogo važnije održavati rastojanje nego nositi masku", rekao je Tegnel prošle nedelje.

Prethodno su vlasti priznale da su pogrešile i da u zemlji nije uspostavljen imunitet krda.

Kurir.rs/Blic/The Sun

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja