PROBEMATIČAN BAJDENOV IZBOR ZA ŠEFA PENTAGONA: Protiv Lojda Ostina i demokrate, ali i "Besni pas" Džim Matis! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

opasno

PROBEMATIČAN BAJDENOV IZBOR ZA ŠEFA PENTAGONA: Protiv Lojda Ostina i demokrate, ali i "Besni pas" Džim Matis! (VIDEO)

Planeta -

Novoizabrani predsednik Džo Bajden u sredu će predstaviti svoj izbor za ministra odbrane, mesto koje tradicionalno odlazi u civilnu sredinu, usred zabrinutosti nekih demokrata u Kongresu zbog nedavne vojne karijere penzionisanog generala Lojda Ostina.

Nominacija Ostina, koji bi bio prvi afroamerički ministar odbrane u zemlji, zahteva da se oba doma Kongresa odreknu zakona kojim se zahteva da vojskojnik najvišeg ranga bude van oružanih snaga najmanje sedam godina pre upravljanja Pentagonom. Ostin, 67, povukao se 2016. godine.

Najmanje dva demokratska američka senatora - Ričard Blumental i Džon Tester - kažu da bi se usprotivili imenovanju, bacajući sumnju na to da li Austin može proći usko podeljeni Senat.

Ostin je stekao reputaciju izuzetno povučenog čoveka koji je izbegavao reflektore tokom ugledne četvorogodišnje karijere u uniformi, uključujući i funkciju šefa vojne komande, koja nadgleda američke trupe širom Bliskog istoka.

Bajden, demokrata, zatražio je da Ostin bude "brzo" potvrđen i rekao da je Ostin s njim podelio posvećenost upotrebi sile samo kao krajnjem utočištu. Izabrani predsednik treba da predstavi Ostina na konferenciji za novinare u Vilmingtonu, Delavare

"Činjenica je da su mnoge Ostinove sposobnosti i njegovo blisko znanje o Ministarstvu odbrane i našoj vladi jedinstveno usklađeni sa izazovima i krizama sa kojima se suočavamo“, napisao je Bajden u eseju koji je objavio magazin Atlantik. „On je osoba koja nam je potrebna u ovom trenutku.“

Prvi se ministar odbrane u administraciji predsednika Donalda Trampa, penzionisani general Džim Matis, takođe je zahtevao izuzeće.

Kurir.rs/Metro.us

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track