GENERALNI SEKRETAR UN UPOZORIO: Vakcinaški nacionalizam se širi punom brzinom! Vakcine treba da budu distribuirane svim zemljama
Foto: Profimedia / Zuma

antonio gutereš

GENERALNI SEKRETAR UN UPOZORIO: Vakcinaški nacionalizam se širi punom brzinom! Vakcine treba da budu distribuirane svim zemljama

Planeta -

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je upozorio danas da se "vakcinaški nacionalizam" širi punom brzinom, odnosno da siromašnije nacije u poslednje vreme gledaju bogate zemlje "kako se spremaju za vakcinaciju, dok se oni pitaju da li će i kada do njih doći vakcina protiv Kovid-19."

Šef UN ponovio da podela vakcina treba da bude za opšte javno dobro, dostupno svima, posebno u Africi, preneo je AP.

On je apelovao da se ostvari projekat Svetske zdravstvene organizacije, vredan 4,2 milijarde dolara, u naredna dva meseca, kojim bi se vakcine isporučile najsiromašnijim zemljama sveta.

Gutereš je rekao da je Kovaks sistem jedini koji garantuje da će se vakcine isporučiti zemljama Afrike i ostalim državama u razvoju.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus se obratio Savetu bezbednosti UN prošle nedelje da se "svetlo na kraju tunela postaje sve svetlije", dodavši da vakcine moraju da budu deljene ravnopravno, a ne da služe kao privilegija pojedinim zajednicama i da postane novi razlog zbog kojeg su neki ljudi zapostavljeni".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track