BIL GEJTS RAZOČARAN KAKO JE AMERIKA REAGOVALA NA KORONU: Neke metode su kasno iskorišćene, ali biće korišćene za sledeću pandemiju
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

kovid-19

BIL GEJTS RAZOČARAN KAKO JE AMERIKA REAGOVALA NA KORONU: Neke metode su kasno iskorišćene, ali biće korišćene za sledeću pandemiju

Planeta -

Metode za detekciju i borbu protiv koronavirusa su kasno primenjene, ali mogu biti korisne u sledećoj globalnoj pandemiji, ocenio je Bil Gejts, suosnivač Majkrosofta.

Gostujući u šou Karlosa Vatsona je izjavio da je razočaran kako su Sjedinjene Američke Države reagovale na koronavirus. Pohvalio je odgovor Južne Koreje, Australije, Novog Zelanda i nekoliko drugih zemalja.

"Očekivao sam da će SAD prednjačiti u broju testiranja i nastojanju da broj zaraženih ne bude vrlo veliki. Takođe sam očekivao da će Centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (CDC) biti glas koji objašnjava da nošenje zaštitne maske pravi veliku razliku", rekao je Gejts.

Ocenio je da je kasno počeo da se koristi tretman zaraženih osoba koronavirusom monoklonskim antitelima.

"Dakle, sva sredstva za suzbijanje pandemije sada se koriste. Voleli bismo da smo ih imali na početku. Čak će se pojaviti i novi načini testiranja, ali će to biti korisno tokom sledeće pandemije", dodao je.

Kako je kazao Gejts, iako su pandemije nepredvidive, sledeći put reakcija morati biti mnogo bolja. Smatra da se u decembru prošle godine znalo šta se dešava, onda se verovatno koronavirus ne bi proširio u ostatku sveta.

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu je poznat po tome što je ranije u nekoliko navrata upozoravao na izbijanje globalne pandemije. Kroz fondaciju, u kojoj je angažovana i njegova supruga Melinda, je izdvojio desetine miliona dolara za borbu protiv pandemije, prenosi magazin Biznis Insajder.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track