ONA JE JEDINA GLASALA PROTIV FAJZEROVE VAKCINE: Američka doktorka objasnila zašto nije imala izbora! (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

pandemija

ONA JE JEDINA GLASALA PROTIV FAJZEROVE VAKCINE: Američka doktorka objasnila zašto nije imala izbora! (VIDEO)

Planeta -

Dr Arčana Čaterdži, članica savetodavnog panela FDA koja je glasala protiv preporuke Fajzerove vakcine Covid-19 za hitnu upotrebu, rekla je u petak za CNBC da je njeno protivljenje zato što ne veruje vakcinacijom treba obuhvatiti i tinejdžere.

U intervjuu za "Skuavk Bok", Čaterdži je rekla da bi glasala "za" da je pitanje bilo drugačije. "Želim da budem vrlo jasan da u potpunosti podržavam hitno odobrenje za upotrebu ove vakcine kompanije Fajzer i BioNTech za odrasle osobe starije od 18 godina", rekao je Čaterdži, dečji specijalista za zarazne bolesti koji je dekan Čikaga. Medicinska škola.

Komitet FDA preporučio je hitno odobrenje vakcine za one koji su stariji od 16 godina i više.

Pored Čaterdži-a, još tri člana savetodavnog odbora za hranu i lekove u četvrtak su glasali protiv preporuke američke kompanije Fajzer i vakcine nemačkog partnera BioNTech za hitnu upotrebu. Jedan član bio je suzdržan pri glasanju, dok je 17 glasalo za preporuku.

Odluka grupe spoljnih stručnjaka nije obavezujuća, ali u petak je komesar FDA Stiven Han rekao u izjavi da je agencija "ubrzano radila" na dovršenju odobrenja za hitnu upotrebu.

Vakcina Fajzer i BioNTech bila bi prva koja će dobiti regulatorno odobrenje u Sjedinjenim Državama. Već su mu odobrenja izdali zdravstveni službenici iz Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade.

Čaterdži je primetio da je vakcina bila 95 odsto efikasna u sprečavanju Covid-19 u kliničkim ispitivanjima, dok je istovremeno pokazala i „zaista dobar sigurnosni profil u celini“. Dodala je, „Mislim da smo bili prijatno iznenađeni kada smo videli da ova vakcina ima tako dobru efikasnost na desetine hiljada učesnika koji su bili uključeni u ispitivanje.“

Pohvaljujući Fajzer i BioNTech za uključivanje osoba mlađih od 18 godina u ispitivanja, naglasila je da bi volela da vidi dodatne podatke pre nego što preporuči da ih primi više pojedinaca u grupi.

Doktor Ofer Levi, direktor Programa preciznih vakcina u Bostonskoj dečjoj bolnici, bio je među 17 spoljnih stručnjaka koji su glasali za preporuku vakcine za hitnu upotrebu. Rekao je za CNBC da se odvijao "rigorozan" postupak preispitivanja bezbednosti, uključujući i one za 16 i 17 godina.

"Za njih nije postojao naročito drugačiji sigurnosni signal kao stariji pojedinci, tako da se većina članova odbora osećala ugodno da glasaju za", rekao je on.

"Juče je bilo prekretnica, ali predstoji dug put“ u nastojanju da se okonča pandemija koronavirusa, dodao je Levi. Ukazao je na potrebu za velikom količinom vakcina Covid-19, tako da više ljudi ima priliku da se vakciniše, kako u SAD-u, tako i u inostranstvu.

Budući da će doze vakcine Fajzer-BioNTech u početku biti ograničene, zabrinutost izražena u vezi sa mlađim osobama koje je primaju u ovom trenutku je „sporna“, tvrdio je dr Skot Godlib, član odbora kompanije Fajzer i bivši šef FDA. Zdravstveni radnici i stanovnici ustanova za dugotrajnu negu biće prvi na redu za dobijanje snimaka.

"Ova vakcina neće biti prihvatljiva za uzrast od 16 i 17 godina još neko vreme ... i verovatno dok u jednom trenutku ne dobije potpunu dozvolu, nadam se da ako sve bude u redu, u proleće i leto“ rekao je Gotlib.

Savetodavni panel FDA sastaće se sledeće nedelje da li će preporučiti hitnu upotrebu vakcine Moderna Covid, koja poput Fajzerove zahteva dva hica i koristi novi pristup inokulacijama koji koristi genetski materijal za izazivanje imunog odgovora.

Kurir.rs/CNBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track