SERGEJ LAVROV PORUČIO: EU ne može samostalno da deluje ako se zalaže za povratak SAD u Evropu
Foto: Profimedia / Sputnik

ruski ministar spoljnih poslova

SERGEJ LAVROV PORUČIO: EU ne može samostalno da deluje ako se zalaže za povratak SAD u Evropu

Planeta -

Evropska unija teško može samostalno da deluje u novom policentričnom svetskom sistemu, ako se zalaže za povratak SAD u Evropu, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za iransku državnu televizijsku i radio stanicu.

"Evropljani, na žalost, sve više daju signale da ne mogu da deluju samostalno u novom svetskom poretku i sve više govore da žele da se obnovi evroatlantska solidarnost i da se SAD vrate u Evropu", istakao je ruski diplomata, prenosi TAS S.

On je istakao da ako bude tako, Evropa neće biti jedan od polova novog policentričnog sistema međunarodnih odnosa.

Zadržavajući svoj uticaj na Evropu, Sjedinjene Države će pokušati da maksimalno smanje broj drugih aktera koji žele da budu stub u novom svetskom sistemu, primetio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, u ovoj situaciji, Kina je izabrana za glavnog protivnika i pretnju Zapadu, s obzirom na njen moćan razvoj.

"Sa ljudskog gledišta, veoma je čudno proglašavati Kinu pretnjom čitavom zapadnom svetu zbog činjenice da razvija svoju ekonomiju, podiže dobrobit svojih građana i efikasnije obezbeđuje svoju sigurnost. To je mentalitet (Zapada) nasleđen iz prošle epohe sa kojom se mora rastati", naglasio je ruski ministar.

On je istkao i da je proces formiranja multipolarnog sveta nepovratan, "Istorija se ne može zaustaviti. Ali mi vidimo pokušaje da se ovaj proces stavi na čekanje", rekao je Lavrov.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track