ANALIZA CNN O TRAMPOVOM PONAŠANJU: On je odustao od toga da ostane predsednik Amerike
Foto: EPA / Erin Schaff / POOL

sad

ANALIZA CNN O TRAMPOVOM PONAŠANJU: On je odustao od toga da ostane predsednik Amerike

Planeta -

Ako čitamo objave Donalda Trampa na Tviteru, činiće nam se da gledamo u čoveka koji opsednuto i na sve moguće načine pokušava da ostane predsednik. No, to govore njegove poruke, dok dela pričaju drugačiju priču.

Kada promatramo ono što on radi ili, tačnije, ne radi, za svojih zadnjih dana u Beloj kući, stičemo utisak da je već spakovao kofere i da više i ne pokušava da obavlja funkciju koju navodno toliko želi da zadrži.

Naime, Tramp se u zadnjih pet nedelja ponaša kao da su zadnji dani škole pred praznike. Pomalo promatra šta se događa, radi ono što želi, a ostalo ignoriše. U 35 dana od izbora u novembru, Tramp je održao ukupno 11 događaja koje su mogli propratiti novinari. I to je to, manje nego što je u par dana znao odraditi tokom predizborne kampanje, piše Kris Ciliza, politički komentator CNN-a.

Šta je Tramp zapravo radio u poslednje vreme?

Kao prvo, delio je nagrade prijateljima i onima koju su mu pružili podršku.

Tako je prošle nedelje dodelio predsedničku Medalju slobode Lou Holtcu, treneru američkog fudbalskog tima Notr Dam. Tramp je za Holtca 2016. rekao da je "njegov prijatelj" i "veliki gospodin".

U ponedeljak je Tramp istu medalju dao legendarnom rvaču i treneru Denu Gejblu koji se sredinom oktobra pojavio na bini zajedno s njim na predizbornom skupu u Des Moinesu.

"Ovaj je tip već jednom bio prvak. Zato što je spreman da uči i zato što je već sada sposoban, biće višestruki predsednički prvak Sjedinjenih Američkih Država", kazao je tada Gejbl za Trampa.

Tramp je bio aktivan i na borbenom polju osvete neistomišljenicima. Otpustio je Krisa Krebsa, direktora vladinog odeljenja za sigurnost izbora, jer je Krebs rekao da "nema dokaza da je bilo koji sistem glasanja izbrisao, izgubio ili promenio glasove na bilo koji način".

Otpustio je i ministra obrane Marka Espera pa je ostao nejasan oko sudbina drugih državnih službenika, poput državnog tužioca Bila Bara ili direktorke CIA-e Đine Haspel, za koje smatra da su mu na bilo koji način naneli nepravdu.

Neke dužnosti voli, a neke ne

Da budemo jasni, Tramp je i pre, tokom svoje četiri godine mandata, pokazao da postoje neke dužnosti koje mu se sviđaju (kao što je potpisivanje odredaba, držanje govora, lični obračuni) i puno onih za koje ne mari (što je gotovo sve ostalo), piše Ciliza.

No, sada je odustao od toga da se i pretvara da je zainteresovan za one stvari koje mu nisu toliko bliske. Na primer, Tramp se nikada nije pokazao kao neki heroj u borbi protiv pandemije covida-19. Dugo je umanjivao opasnost od te bolesti i koju pretnju ona zapravo predstavlja Sjedinjenim Državama.

Postao je nešto entuzijastičniji po tom pitanju kada je shvatio da može zadobiti pažnju nacije konferencijama za novinare na kojima se trebalo govoriti o aktivnostima njegove radne grupe za koronavirus, ali na kojima je zapravo promovisao sam sebe. No, kada su građani shvatili što se tu događa i kada je pala gledanost, Tramp je opet izgubio interes za pandemiju.

Želja za pobedom ili služenjem narodu?

Na nesreću svih nas, Tramp je i dalje minimalno angažovan oko najgore pandemije u zadnjih stotinu godina. U zadnje vreme nije držao puno govora, nije spominjao virus, a broj infekcija raste u celoj zemlji. Postoje i oprečna mišljenja o tome koliko je zapravo Trampova administracija sposobna da se nosi sa masovnim logističkim izazovom nadolazećeg programa vakcinacije.

Izgleda da je Tramp zaboravio da je, kad je pobedio 2016. godine, prisegnuo da služi sve do 20. januara 2021. godine - bez obzira na rezultate izbora u novembru 2020. Izgleda da postizborne aktivnosti pokazuju da je njegova uporna (i neuspešna) borba za poništavanjem rezultata izbora zapravo stvar lične želje za pobedom, a ne njegove želje da nastaviti da radi posao za koji je izvorno izabran.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track