DRAMATIČAN APEL GUTEREŠA SVETSKIM LIDERIMA: Proglasite klimatsko vanredno stanje!
Foto: EPA / OMER MESSINGER / POOL

klimatski UN samit

DRAMATIČAN APEL GUTEREŠA SVETSKIM LIDERIMA: Proglasite klimatsko vanredno stanje!

Planeta -

Svetski lideri trebalo bi da proglase "klimatsko vanredno stanje" u svojim zemljama kako bi podstakli akciju i izbegli katastrofalno globalno zagrevanje, poručio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u uvodnoj reči na klimatskom samitu.

"Može li više iko poreći da se suočavamo sa dramatičnom vanrednom situacijom?", upitao je Gutereš na onlajn samitu o klimi, koji se održava u organizaciji UN, Velike Britanije i Francuske.

"Zbog toga danas pozivam sve lidere širom sveta da proglase vanredno stanje u svojim zemljama dok se ne postigne neutralnost ugljenika", prenosi Rojters.

Gutereš je rekao da paketi za ekonomski oporavak pokrenuti nakon pandemije korona virusa predstavljaju priliku za ubrzavanje tranzicije u budućnost sa niskim emisijama ugljenika - ali je upozorio da se to ne dešava dovoljno brzo.

"Za sada, članice G20 troše 50 odsto više u svojim paketima podsticaja i spašavanja na sektore povezane sa proizvodnjom i potrošnjom fosilnih goriva, nego na energiju sa niskim emisijama ugljenika", rekao je Gutereš.

Više od 70 svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoriće na jednodnevnom virtuelnom skupu koji se održava se na petu godišnjicu Pariskog klimatskog sporazuma, u poslednjem pokušaju da zemlje pre isteka roka predstave ambicioznije planove za smanjenje emisija štetnih gasova.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / OMER MESSINGER / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track