MIR NA STAKLENIM NOGAMA! ALIJEV ZAPRETIO: Gvozdenom pesnicom ćemo slomiti jermenske snage! Neka ne započinju sve ispočetka!
Foto: EPA / CLAUDIO PERI

nagorno-karabah

MIR NA STAKLENIM NOGAMA! ALIJEV ZAPRETIO: Gvozdenom pesnicom ćemo slomiti jermenske snage! Neka ne započinju sve ispočetka!

Planeta -

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev zapretio je danas da će gvozdenom pesnicom slomiti jermenske snage, posle uzajamnih optužbi dve strane za kršenje mirovnog sporazuma kojim je okončan žestok šestonedeljni sukob oko oblasti Nagorno-Karabah.

"Jermenija ne bi trebalo da počinje sve ispočetka. Mora da bude veoma oprezna i da ne planira nikakvu vojnu akciju. Ovaj put ćemo ih uništiti u potpunosti. To ne sme da bude tajna ni za koga", rekao je Alijev.

Zvaničnici Nagorno-Karabahaž naveli su da je vojska Azerbejdžana sinoć započela napad u kojem su ranjena tri službenika tog regiona.

Ruski mirovnjaci koji nadgledaju sprovođenje sporazuma u Nagorno-Karabahu prijavili su da je juče prekršeno primirje u regionu Gadrut, a Ministarstvo odbrane Rusije u današnjem izveštaju nije navelo koja strana je prekršila sporazum.

Potom je Ministarstvo odbrane Jermenije optužilo vojsku Azerbejdžana da je danas izvela napad na jugu Nagorno-Karabaha.

Alijev je reagovao, okrivivši Jermeniju za nove sukobe.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana navelo je večeras da su njegove snage osujetile jermenske "provokacije" i obnovile primirje.

Novi sukobi označavaju prvo značajno kršenje mirovnog sporazuma postignutog 10. novembra uz posredstvo Rusije.

foto: EPA-EFE/AZIZ KARIMOV

Prema tom sporazumu, Azerbejdžan je povratio kontrolu nad delovima Nagorno-Karabaha i okolnim teritorijama u kojima su jermenske strane bile na vlasti od 1994. godine, kada je okončan rat dve strane.

Tokom 44 dana borbi započetih krajem septembra poginulo je više od 5.600 ljudi, a Jermenija je bila primorana da prihvati mirovni sporazum nakon što je vojska Azerbejdžana prodrla duboko u teritoriju Nagorno-Karabaha.

Rusija je u tom regionu razmestila oko 2.000 mirovnjaka koji će najmanje pet godina nadgledati sprovodjenje sporazuma i organizovati povratak izbeglica.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / CLAUDIO PERI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track