LAVROV O MEDIJSKIM SENZACIJAMA O NAVODNOM TROVANJU NAVALJNOG: Našim zapadnim partnerima nedostaju bilo kakvi etički standardi
Foto: Profimedia

ruski ministar spoljnih poslova

LAVROV O MEDIJSKIM SENZACIJAMA O NAVODNOM TROVANJU NAVALJNOG: Našim zapadnim partnerima nedostaju bilo kakvi etički standardi

Planeta -

„Senzacija“ u zapadnim medijima o dvostrukom ili trostrukom „trovanju“ opozicionara Alekseja Navaljnog govori o nedostatku etike kod partnera, o tome da ne žele da utvrde činjenice, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji se nalazi u poseti Zagrebu.

„Zanimljivo je čitati sve te vesti, ali manir u kome se te vesti predstavljaju govore samo jedno – našim zapadnim partnerima nedostaju bilo kakvi etički standardi, nedostaju veštine za normalan tehnološki rad i ne žele da poštuju međunarodno-pravne norme kada je reč o utvrđivanju činjenica“, dodao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Moskva je već navikla na to da SAD i druge zapadne zemlje prosto jednostavno objave u medijima nove optužbe na račun Rusije, „bilo da su to hakeri napadi ili neka senzacija o dvostrukom, pa čak i trostrukom trovanju (Alekseja) Navaljnog“.

„Logika je ovde sledeća – ako smo, na primer, objavili nove činjenice koje su otkrile nemačke obaveštajne službe o trovanju Navaljnog, a Moskva već dva dana ćuti, a ako ćuti znači da je kriva. Štetnost takvog pristupa je, po mom mišljenju, očigledna svakom normalnom čoveku“, rekao je ruski ministar.

Aleksej Navaljni
foto: EPA / Maxim Shipenkov

EU nije spremna za normalne odnose sa Rusijom

Tokom pres-konferencije u Zagrebu šef ruske diplomatije je istakao da sve činjenice ukazuju na to da Evropska unija nije spremna za normalne odnose sa Rusijom.

„Dotakli smo situacije u odnosima između EU i Rusije. Naša procena je očigledna – sve činjenice ukazuju na to da Evropska unija kao struktura nije spremna za normalne odnose sa Ruskom Federacijom“, rekao je ruski ministar na pres-konferenciji nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom u Zagrebu.

Ruski diplomata je takođe istakao da to nimalo ne sprečava Rusiju da razvija „dobre, efikasne i ravnopravne odnose sa hrvatskim kolegama i prijateljima“.

Lavrov je istakao da će se nastaviti kontakti između Rusije i Hrvatske na najvišem nivou verovatno nakon poboljšanja situacije sa virusom korona.

Ruski diplomata je na kraju pozvao ministra spoljnih poslova Hrvatske da poseti Rusiju.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track