GLADNI MEDVEDI SE PRIBLIŽAVAJU RUSKOM SELU: Za sada prebrojano 30 životinja, a možda ih je i više!
Foto: Profimedia

opasno

GLADNI MEDVEDI SE PRIBLIŽAVAJU RUSKOM SELU: Za sada prebrojano 30 životinja, a možda ih je i više!

Planeta -

Najmanje 30 medveda došlo je do sela Rirkajpij na zapadnoj obali Čukotke, saopštio je Svetski fond za prirodu Rusije.

"Danas su patrole prebrojale oko 30 belih medveda. To su samo oni koji su primećeni kroz dvogled – najverovatnije ih ima više“, navedeno je u saopštenju, u kojem je dodato da je većina medveda prilično mršava. Fond je naveo da se deo ovih životinja nalazi na Rtu Koževnikova (malom poluostrvu na kilometar od kuća), a da se ostali probijaju do rta po razbijenom ledu.

U saopštenju je precizirano da je situacija prilično napeta, ali da se brigada „Patrole za medvede“ trudi da je drži pod kontrolom. Dobrovoljci redovno proveravaju teritoriju naselja, dežuraju u blizini škola i vrtića, upozoravaju meštane i objašnjavaju im mere bezbednosti. Podršku pružaju i lokalna uprava i vlada Čukotskog autonomnog okruga.

Životinje ne ulaze u selo često, ali bi situacija prilično brzo mogla da se promeni.

„Otprilike isto to se dogodilo u Rirkajpiji i pre godinu dana, kada je u blizini sela prebrojano 60 belih medveda. Zahvaljujući profesionalnosti i iskustvu patrola i koordinisanom radu vlasti, Fonda i dobrovoljaca, nisu stradali ni ljudi, ni životinje, zavedene u Crvenoj knjizi“, izjavila je koordinator projekata Fonda za očuvanje biodiverziteta na Arktiku Varvara Semjonova.

Prema njenim rečima, takve situacije se, nažalost, događaju sve češće.

„Jedan od razloga su globalne klimatske promene. Led se pojavljuje značajno kasnije, medvedi ne mogu da love u moru i prinuđeni su da traže hranu na obali“, objasnila je ona.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja