NEĆE ZA SIĆU DA PRAVE AJFON: Pobuna radnika u indijskoj fabrici u kojoj se pravi poznati brend! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Foto: Tvitter video/@TOIBengaluru

jasno

NEĆE ZA SIĆU DA PRAVE AJFON: Pobuna radnika u indijskoj fabrici u kojoj se pravi poznati brend! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Planeta -

Protesti radnika u fabrici Ajfona u Indiji prouzrokovali su štetu do 7 miliona dolara, prenosi Rojters. Radnici fabrike, u vlasništvu tajvanske kompanije Vistron, kažu da im nije plaćeno ono što im je obećano i da traže bolje uslove rada.

Tajms of Indija objavio je dramatičan snimak o protestima. "Većina od skoro 2.000 zaposlenih, koji su izlazili iz objekta nakon što su završili noćnu smenu, divljali su uništavajući nameštaj kompanije, montažne jedinice, pa čak i pokušavajući da zapale vozila“.

List takođe ima detalje o platama koje su radnici trebali da dobijaju, a izveštaj citira zaposlenog koji kaže: „Iako je diplomiranom inženjeru obećano 21.000 Rs (286 USD) mesečno, njegova plata je smanjena na 16.000 Rs (218 USD) i, posle toga, na 12 000 Rs (163 USD) poslednjih meseci. Mesečna plata diplomaca koji nisu inženjeri smanjila se na 8 000 Rs (109 USD). Iznos zarade koji se pripisuje našim računima smanjuje se i bilo je frustrirajuće vidi ovo." Neki radnici tvrde da su primali mesečne zarade od samo 500 Rs (6,80 USD).

Vistron je jedan od najboljih Eplovih dobavljača, a Epl kaže da istražuje kompaniju kako bi utvrdio da li je Vistron prekršio Eplove smernice za dobavljače.

1 / 4 Foto: Tvitter video/@TOIBengaluru

Indija je drugo najveće tržište pametnih telefona na svetu nakon Kine, ali Indija je izuzetno konkurentno i cenovno svesno tržište na kom Epl ima samo oko 3 procenta tržišta. Jedan od načina da Epl smanji cene u Indiji je lokalna izrada telefona, što mu omogućava da izbegne indijske carine koje su posebno visoke za robu proizvedenu u Kini. Postrojenje u Vistronu, naravno, proizvodi Eplov najjeftiniji telefon Ajfon SE.

Kurir.rs/arstechnica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track