MASKE, DISTANCA, OKUPLJANJA, SKIJANJE, CRKVENE PROSLAVE: SZO objavio savete Evropljanima za predstojeće praznike
Foto: Profimedia/Ilari Nckel / Alamy

BORBA PROTIV PANDEMIJE

MASKE, DISTANCA, OKUPLJANJA, SKIJANJE, CRKVENE PROSLAVE: SZO objavio savete Evropljanima za predstojeće praznike

Planeta -

"Nosite maske kad krenete u posetu porodici za Božić", poruka je koju je Evropljanima uputila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Savet, koji je na svojoj veb stranici objavila evropska regija zdravstvenog tela UN-a, pokriva mnoga pitanja koja se odnose na zimsku rekreaciju i praznike, uključujući i to da li treba uzeti pauzu od skijanja i sezonskog slavlja.

Ovaj savet dolazi u jeku pandemije, u periodu kada se vode dileme o toga kako proslaviti praznike, uključujući i dilemu hoće li Evropa nastaviti s olabavljenim ograničenjima ili će uvesti strogi lokdoaun, kao što su neke zemlje već uradile ili razmišljaju o tome.

Svetska zdravstvena organizacija poručuje da masovna okupljanja donose značajan rizik od povećanog prenosa koronavirusa tokom predstojeće sezone praznika., piše Gardijan.

SZO je predložio da se, dok zajednice širom Evrope važi hoće li biti domaćini verskih povorki, prazničnih pijaca i crkvenih proslava, treba razmotriti odgađanje ili smanjivanje javnih događaja. Takođe se preporučuje da se verske službe drže na otvorenom.

U obaveštenju se takođe sugeriše i da se božićna okupljanja trebaju održavati napolju ako je moguće, a učesnici trebaju nositi maske i držati rastojanje jedni od drugih.

"Možda će vam biti neprijatno nositi maske i držati fizičku distancu u blizini prijatelja i porodice, ali to značajno doprinosi osiguranju da svi ostanu sigurni i zdravi", napominju iz SZO.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track