BRITANSKU VLADU BRINE NOVI SOJ KORONE: Džonson saopštio strože mere! Svi da ostanu kod kuće za Božić
Foto: EPA/JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT

nagli skok učestalosti zaraze

BRITANSKU VLADU BRINE NOVI SOJ KORONE: Džonson saopštio strože mere! Svi da ostanu kod kuće za Božić

Planeta -

Britanski premijer Boris Džonson održao je danas hitan sastanak sa članovima Vlade nakon što su njegovi naučni savetnici rekli da nova varijanta korona virusa ubrzava širenje infekcija.

Glavni britanski zdravstveni zvaničnik, Kris Viti, rekao je da grupa savetnika Vlade za borbu protiv pandemije korona virusa smatra da novi soj virusa može brže da se širi, na osnovu preliminarnog modelovanja podataka i naglog rasta stope učestalosti zaraze na jugu Engleske.

Viti je kazao da za sada nema dokaza koji bi ukazali da je nova varijanta virusa smrtonosnija ili da može negativno da utiče na vakcine i dosadašnje načine lečenja.

0575147393, koronavirus, Engelska, Velika Britanija, korona virus, korona
foto: Profimedia/ Pietro Recchia/Zuma Press

"Upozorili smo Svetsku zdravstvenu organizaciju i nastavljamo da analiziramo dostupne podatke kako bismo povećali razumevanje situacije", naveo je Viti.

Britanski ministar zdravlja prvi je ove nedelje govorio o novoj varijanti korona virusa, navodeći da se veruje da je povezana sa naglim skokom broja zaraženih na jugu i jugoistoku Engleske.

Danas su objavljene i nove strože mere radi suzbijanja zaraze korona virusom, za London i jug Engleske.

Prema dosadašnjim merama, zabranjeni su skupovi na otvorenom, a restorani i pabovi mogu samo da spremaju hranu za poneti. Prodavnice i dalje rade. Nove mere bi trebalo da podrazumevaju ostanak kod kuće, koliko god je to moguće, i proslavu Božića samo sa članovima domaćinstva.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track