MOLITVA, BILJNI LEKOVI I PARA KAO ODGOVOR NA KORONU: Ova afrička zemlja ima jedinstven recept protiv pandemije (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/ANTHONY SIAME

neverovatno

MOLITVA, BILJNI LEKOVI I PARA KAO ODGOVOR NA KORONU: Ova afrička zemlja ima jedinstven recept protiv pandemije (VIDEO)

Planeta -

Iako se ostatak sveta bori protiv COVID-19, jedna nacija koja se borila protiv virusa molitvom, smešom đumbira i limunade, a udisanje pare naizgled ga je eliminisalo.

Tanzanija zvanično nije zabeležila nijedan slučaj koronavirusa od početka maja.

Do tada je nacija pokupila 509 slučajeva virusa i 21 smrtni slučaj, ali tada se infekcija zaustavila, prema vladinim brojkama.

Nacija je odbila da uđe u blokadu kao i mnogi delovi sveta i odlučila je da se oslanja na moć molitve, tradicionalne tehnike lečenja poput udisanja pare i prirodne lekove poput đumbira i limunade.

Predsednik Tanzanije Džon Magufuli - ima nadimak "Buldožer" zbog svoje autoritarne prirode - zaustavio je prebrojavanje slučajeva u maju i mesec dana kasnije u junu izjavio da je nacija eliminisala virus nakon tri dana posta i molitava.

Bacio je ozbiljne sumnje u verodostojnost nacionalne laboratorije u kojoj se ispituju uzorci, rekavši da je tajno testirao neke životinje i plodove i da su svi papaja, prepelica i koza bili pozitivni.

„Koronu u našoj zemlji uklonile su božje sile“, izjavio je na crkvenoj službi još u junu.

Pohvalio je skupštinu zbog toga što nije nosila maske za lice, usred pozdrava poklonika, i upozorio je da maske koje vlada nije odobrila mogu biti zaražene virusom.

Pobožni katolik koji je doktorirao iz hemije, prethodno je nazvao koronavirus „đavolom“ koji se može pobediti molitvom.

„Ne može živeti u telu Hristovom. Izgoreće trenutno “, rekao je.

Njegov odgovor na koronavirus bio je da zatraži od građana da se okrenu molitvama, a vlada je čak odvojila i dane za to, i koriste domaće lekove.

Jedna od njih je bila upotreba lišća neema, poznatog kao „mvarubaini“ - što znači „40 lečenja“ - kuvanjem sa lukom i teranjem pacijenata da udišu paru.

Drugi ključni deo odgovora bio je zabrana protoka statistika i zaustavljanje prijavljivanja slučajeva, zbog čega se izjava Magufulija da je Tanzanija bez COVID-a i vladine brojke koje pokazuju da nije bilo slučaja od maja nailaze na krajnju skepsu.

Čak i sa lošim mogućnostima testiranja, okolne nacije u regionu zabeležile su desetine hiljada slučajeva i stotine smrtnih slučajeva - poput Kenije, na primer koja je imala skoro 93.000 slučajeva i preko 1600 smrtnih slučajeva.

U naciji postoji manjak informacija od juna, nezavisnim medijima i nevladinim organizacijama zabranjeno je istraživanje i izveštavanje o prisustvu COVID-19, ali tajno snimljena noćna sahranjivanja dala su ideju o tome šta vlada pokušava da sakrije.

Uznemirujući video zapisi postavljeni na društvenim mrežama pokazuju sahrane koje se odvijaju pod strogim obezbeđenjem sa ljudima koji nose ličnu zaštitnu opremu i vrlo malo prisutnih.

Američka ambasada je u maju objavila bezbednosno upozorenje tvrdeći da su bolnice u komercijalnoj prestonici Dar es Salaamu preplavljene pacijentima sa virusima.

Sada lokalni mediji - suprotstavljajući se vladinom zatamnjivanju informacija - izveštavaju da bi nacija uskoro mogla imati „ogroman“ broj žrtava COVID-19, jer su tri velike bolnice u ekonomskom glavnom gradu države, Dar es Salaam, prepune pacijenata.

Novine Sauti Kubva izveštavaju da su „pouzdani izvori, uključujući lekare i bliske rođake primljenih pacijenata, potvrdili da pandemija tiho ubija ljude alarmantnom brzinom“.

Izveštava da je država od marta odbila da podstiče bilo kakvo socijalno distanciranje i dublje je zarobila u prirodne lekove sa medicinskim ustanovama, tradicionalnim isceliteljima, političarima i duhovnim vođama tvrdeći da je „otkrila“ lek za smrtonosni virus.

„Takozvani lekovi COVID-19 kreću se od biljnih koktela do„ lekova “na božanski pogon, koje rutinski promovišu neki verski lideri“, izveštava.

„U Tanzaniji, dok putujete preko ulice Dar es Salaam, pozdravljaju vas plakati - svi koji promovišu jedan lek za drugim, a takođe i društveni mediji, preplavljeni su svim vrstama lekova i od državnih agencija i od pojedinaca.“

Mere zaključavanja koje se vide kod drugih država nigde se ne vide. Gospodin Magufuli je zahtevao da pijace i druga radna mesta ostanu otvorena kao i obično.

"Imali smo brojne virusne bolesti, uključujući sidu i morbile. Naša ekonomija mora biti na prvom mestu. Ne sme da spava ... Život mora da se nastavlja", rekao je Magufuli.

"Zemlje (drugde) u Africi dolaze ovde da kupuju hranu u godinama koje dolaze ... patiće zbog gašenja svoje ekonomije.“

S obzirom na to da je Tanzanija prestala da objavljuje brojeve slučajeva koronavirusa, teško je proveriti koliko je dobro funkcionirao pristup zemlje.

Međutim, direktor Afričkog centra za kontrolu bolesti izrazio je zabrinutost zbog zatamnjenja s obzirom na to kako se brzo virus širi po ostatku sveta.

„Nastavljamo nadati se i založiti se da bi Tanzanija mogla da izađe i izvesti situaciju kakva je sada kako bismo mogli zajednički da radimo na suzbijanju ovog virusa sa kontinenta “, rekao je on.

Naglasio je potrebu da sve afričke zemlje rade zajedno i da zatamnjenje u Tanzaniji ima štetan uticaj na razvoj i sprovođenje afričke strategije za suzbijanje virusa.

„Nastavljamo da se obraćamo (Tanzaniji), ali nemamo odgovor kakav očekujemo.“

Kurir.rs/News9.com.au

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track