DRAMATIČNO UPOZORENJE DOKTORA KOJI JE OTKRIO EBOLU: Smrtonosni virusi tek dolaze, to je ono što predstavlja pretnju čovečanstvu
Foto: Profimedia

pandemija

DRAMATIČNO UPOZORENJE DOKTORA KOJI JE OTKRIO EBOLU: Smrtonosni virusi tek dolaze, to je ono što predstavlja pretnju čovečanstvu

Planeta -

Čovečanstvo se suočava s nepoznatim brojem novih i potencijalno fatalnih virusa koji nastaju iz afričkih tropskih kišnih šuma, kazao je profesor Džin-Žak Mujembe Tamfum, koji je 1976. godine pomogao u otkrivanju virusa ebole i od tada je u prvoj liniji "lova" na nove patogene.

"Sad smo u svetu u kojem će izaći novi patogeni. I to je ono što predstavlja pretnju čovečanstvu", rekao je za CNN.

Kao mladi istraživač, Mujembe je uzeo prve uzorke krvi od žrtava misteriozne bolesti koja je uzrokovala krvarenje i usmrtio oko 88 odsto pacijenata i 80 odsto osoblja koje je radilo u misiji Jambuku, kada je bolest prvi put otkrivena.

Bočice s krvlju poslane su u Belgiju i SAD, gde su naučnici pronašli virus u obliku crva. Nazvali su je "Ebola".

Identifikacija ebole oslanjala se na lanac koji je povezivao najudaljenije delove afričkih prašuma s visokotehnološkim laboratorijima na zapadu.

Sad se Zapad mora osloniti na afričke naučnike u Kongu i drugde da deluju kao "stražari" koji će upozoriti protiv budućih bolesti.

Govoreći za CNN u glavnom gradu Demokratske Republike Kongo, Mujembe je upozorio na još mnogo zoonotskih bolesti (koje se prenose sa životinja na ljude) koje dolaze.

Žuta groznica, razni oblici gripa, besnilo, bruceloza i Lajmska bolest među onima su koji prelaze sa životinja na ljude, često putem vektora kao što su glodari ili kukac. Pre su uzrokovali epidemije i pandemije.

HIV se pojavio iz vrste čimpanze i mutirao u svetsku "modernu kugu". SARS, MERS i virus COVID-19 poznatiji kao SARS-CoV-2, sve su koronavirusi koji su na ljude prešli iz nepoznatih "rezervoara" životinjskog carstva.

Smatra se da COVID-19 potiče iz Kine, možda i slepog miša.

Na pitanje da li smatra da bi buduće pandemije mogle biti gore od COVID-19, apokaliptičnije, Mujembe je odgovorio da misli da je tako.

Otkako je 1901. godine identifikovana prva infekcija koja je prešla sa životinje na čoveka, žuta groznica, naučnici su pronašli najmanje još 200 virusa za koje je poznato da uzrokuju bolesti kod ljudi.

Prema istraživanju Marka Wulhausea, profesora epidemiologije zaraznih bolesti sa Univerziteta u Edinburgu, brzina otkrivanja novih vrsta virusa je tri do četiri godišnje. Većina ih potiče od životinja.

Stručnjaci kažu kako je sve veći broj novih virusa uglavnom rezultat ekološkog uništenja i trgovine divljim životinjama.

Mujembe je na prvoj liniji borbe protiv novih patogena. Lekari, virusolozi i istraživači rade duboko u unutrašnjosti Demokratske Republike Kongo, tražeći poznate i nepoznate viruse pre nego što mogu prouzročiti nove pandemije.

Ovi INRB laboratoriji su svetski sistem ranog upozoravanja na nove epidemije poznatih bolesti poput ebole i, možda još važnije, za one bolesti koje tek trebamo otkriti.

Tokom poslednjih godina kod slepog miša su pronađeni deseci novih koronavirusa. Niko ne zna koliko opasni mogu biti za ljude.

"Ebola je bila nepoznata. Covid je bio nepoznat. Moramo se bojati novih bolesti", kazao je dr. Dadin Bonkole, lekar pacijentkinje jedne bolnice u Kongu koja je primljena sa simptomima ebole, ali je utvrđeno da nema ovu bolest tako da ostaje misterija od čega je bolovala, piše CNN.

Ujedinjene nacije su upozorile da će prašume možda potpuno nestati do kraja veka ako se nastave trenutni trendovi krčenja šuma i rasta stanovništva. Kako se to dogodi, životinje i virusi koje prenose sudaruće se s ljudima na nove i često katastrofalne načine.

No, ne mora biti tako. Multidisciplinarna grupa naučnika sa sedištem u SAD-u, Kini, Keniji i Brazilu izračunala je da bi globalno ulaganje od 30 milijardi dolara godišnje u projekte zaštite kišnih šuma, zaustavljanja trgovine divljim životinjama i poljoprivredu bilo dovoljno da nadoknadi troškove sprečavanja budućih pandemija.

Kurir.rs/CNN/Radio Sarajevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track