RASTE NAPETOST PRED KRAJ TRAMPOVOG MANDATA: Čudnim odlukama uzburkao Belu kuću, kažu da je postao faktor rizika
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

vašington

RASTE NAPETOST PRED KRAJ TRAMPOVOG MANDATA: Čudnim odlukama uzburkao Belu kuću, kažu da je postao faktor rizika

Planeta -

Odlazeći predsednik na kraju mandata skroz izgubio kompas, što je zabrinjavajuće

Poslednje nedelje Donalda Trampa u Beloj kući protiču u sve većoj napetosti i haosu koji svojim neočekivanim i nepromišljenim odlukama izaziva odlazeći predsednik SAD, tvrdi CNN.

Kako prenosi ova televizija, Tramp je najveće ogorčenje velikog dela javnosti izazvao odlukom da u dva navrata pomiluje ukupno 41 osobu, među kojima se nalazi veliki broj njegovih bliskih saradnika, kao i nekoliko osuđenika za najteže zločine (plaćenici Blekvotera osuđeni za ubistvo 14 civila u Iraku, među kojima je dvoje dece).

Uz to, Tramp je odbio da potpiše zakon o pomoći ugroženima zbog korone, vredan 900 milijardi dolara, koji je izglasan u Kongresu posle dugih usaglašavanja demokrata i republikanaca. Tim zakonom je svaki državljanin SAD trebalo da dobije ček u vrednosti od 600 dolara.

"Predsednik je svoju stranku gurnuo pod autobus", izjavio je ogorčeni Don Bejkon, republikanski kongresmen iz Nebraske.

Druga neočekivana odluka bio je Trampov veto na predlog zakona o vojnom budžetu u iznosu od 740 milijardi dolara. Mičel Mekonel, lider republikanske većine u Senatu, poručio je da će narednog utorka Trampov veto biti oboren.

Uz Trampovo aminovanje 6. januara se u Vašingtonu priprema veliki miting njegovih pristalica. Upravo tog dana zakazano je prebrojavanje glasova elektora koji su izabrali Džona Bajdena, koji će preuzeti funkciju predsednika nakon polaganja zakletve 20. januara.

Tramp je čak razmišljao i o uvođenju vanrednog stanja u nekim državama kako bi se ponovili izbori, o čemu je javno govorio njegov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin. Tramp je te navode CNN demantovao kao lažne vesti.

Zveckanje oružja Sledi napad na Iran?

Tramp bi mogao poslednje dane u Beloj kući da iskoristi za pokretanje napada na Iran. Naime, posle raketiranja američke ambasade u Bagdadu on je oštro zapretio Teheranu. - Tri rakete nisu uspele da se lansiraju. Pogađate odakle su: iz Irana. Sada čujemo da kruže priče o novim napadima na Amerikance u Iraku. Ukoliko jedan Amerikanac nastrada, smatraću Iran odgovornim. Razmislite o tome - naveo je Tramp.

Koga je sve pomilovao Kriminalci i ubice dece

Tramp je u poslednja 72 sata pomilovao ukupno 41 osobu. Među njima se nalaze i četvorica monstruma plaćenika iz Blekvotera, koji su 2007. u Iraku ubili 14 osoba, od kojih je i dvoje dece. Pomilovao je i Pola Manaforta, menadžera svoje predizborne kampanje 2016, koji je bio osuđen zbog opstrukcije pravde i laganja u istrazi o mešanju Rusije u izbore. Među pomilovanima je i Čarls Kušner, otac Trampovog zeta Džareda Kušnera, koji je i savetnik odlazećeg predsednika. Čarls Kušner je 2004. osuđen zbog utaje poreza, zastrašivanja i nameštanja prostitutke mužu svoje sestre da bi ga kasnije ucenjivao.

Pol Manafort
foto: AP/Seth Wenig

Kuriri / A. P.

Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS, AP/Seth Wenig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track