ISTRAŽIVANJE O SLUČAJU NAVALJNI: Polovina Rusa misli da opozicionar nije otrovan ili da iza svega stoje zapadne obaveštajne službe
Foto: EPA / Maxim Shipenkov

RUSKI OPOZICIONI LIDER

ISTRAŽIVANJE O SLUČAJU NAVALJNI: Polovina Rusa misli da opozicionar nije otrovan ili da iza svega stoje zapadne obaveštajne službe

Planeta -

Polovina ispitanih Rusa veruje da kritičar Kremlja Aleksej Navaljni ili nije otrovan, kako tvrde on i vlade zapadnih zemalja, ili da su njegovim trovanjem pozorno upravljale zapadne obaveštajne službe, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak.

Anketa koju je objavio Levada Center pokazuje koliko je teško oblikovati javno mnjenje u Rusiji, iako njegov slučaj Navaljni privlači široku medijsku pažnju na Zapadu, a njegovi vlastiti videozapisi o onome što mu se dogodilo ovog leta imaju milione pregleda na internetu.

Navaljni, jedan od najočitijih kritičara predsednika Rusije Vladimira Putina, prebačen je avionom u Nemačku na lečenje u augustu nakon što mu je pozlilo u avionu u Rusiji. Nemačka je rekla da je otrovan nervnim agensom Novičok u sovetskom stilu u pokušaju da ga se ubije, što tvrde i mnoge zapadne države.

Kako prenosi Rojters, zajednička medijska istraga prošle sedmice imenovala je agente ruske bezbednosne službe FSB za koje je rekla da stoje iza zavere da ga ubiju. Navaljni je u ponedeljak objavio njegov snimak kako telefonski razgovara s čovekom kojeg je opisao kao agenta državne bezbednosti koji mu je, između ostalog, rekao da mu je otrov stavljen u gaće.

Međutim, FSB je to snimanje nazvao lažnim u pokušaju njegovog diskreditovanja i rekao da su strane obaveštajne službe pomogle Navaljnom da se napravi, dok se Kremlj ruga Navaljnom i pokušava dovesti u pitanje njegovu razumnost.

Anketa Levade, koja se smatra nezavisnom i objektivnom, pokazala je da samo 15 odsto Rusa veruje da je ono što se dogodilo Navaljnom pokušaj vlasti da se reše političkog protivnika.

Suprotno tome, 30 odsto ispitanih smatra da je incidentom upravljano i da nije bilo trovanja, a 19 odsto je smatralo da je to provokacija koju su organizirale zapadne obaveštajne službe.

Ista anketa, kojom je bilo obuhvaćeno 1.617 Rusa starijih od 18 godina, pokazala je da 7 odsto njih smatra da je to osveta nekoga kome je bio na meti u jednoj od svojih antikorupcijskih istraga.

Denis Volkov, zamenik direktora Levade, rekao je da su rezultati pokazali podelu u mišljenjima između starijih i mlađih Rusa.

"Starije generacije koje primaju vesti na TV-u i veruju im u potpunosti, a pristalice vlasti uglavnom ovo što se dogodilo smatraju scenskim događajem i provokacijom Zapada", napisao je Volkov na Fejsbuku.

"Mladi ljudi, aktivni korisnici interneta i kritičari vlasti mnogo su verovatnije krivili ruske vlasti za trovanje", rekao je.

Navaljni se još uvek oporavlja u Nemačkoj, ali je rekao da se želi vratiti u Rusiju.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track