HILJADE KAMIONA KONAČNO ODGLAVLJENO: Situacija u Doveru je rešena, šleperi krenuli put Francuske!
Foto: EPA / VICKIE FLORES

normalizovan transport

HILJADE KAMIONA KONAČNO ODGLAVLJENO: Situacija u Doveru je rešena, šleperi krenuli put Francuske!

Planeta -

Situacija u engleskoj luci Dover, gde su hiljade teških kamiona zaglavile nekoliko dana, sada je "rešena", a pomorski prevoz do francuske luke Kale "naglo se smanjuje" posle prevoza 2.200 šlepera u petak i 1.500 danas do večeri, objavila je uprava luke Kale.

"Situacija se smirila u Velikoj Britaniji", rekao je za AFP Benoa Roše, zamenik generalnog direktora kompanije koja upravlja lukama Kale i Bulonj-sir-Mer.

U petak, na Božić, luka je izuzetno radila, a trajektne kompanije ukrcavale su vozila samo u pravcu Dover-Kale. Kroz podmorski železnički tunel između dve zemlje oko 1.000 kamiona je danas do večeri prevezeno vozovima u Francusku, a 400 u suprotnom smeru, rekao je portparol "Getlinka", operatera tunela.

Dover, kamioni, šleperi, Velika Britanija
foto: EPA / Andy Rain

Hiljade vozača kamiona ostale su na cedilu u nedelju u ponoć, kada je Francuska, zabrinuta zbog pojave novog, potencijalno zaraznijeg soja korona virusa, identifikovanog u Engleskoj, zatvorila svoje granice za dolaske iz Ujedinjenog Kraljevstva. Time je bio obuhvaćen i Dover - glavna luka za prelazak Kanala Lamanša, a bio je obuhvaćen i tunel kroz koji se vozovima dnevno prevezu hiljade teških teretnih vozila.

Iako je u sredu ujutro Francuska dozvolila da se prevoz nastavi, vozačima je potreban negativan test na korona virus, na koji zbog gužve moraju čekati danima.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / VICKIE FLORES

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track