OGLASIO SE I TVORAC RUSKE VAKCINE PROTIV KORONE: Evo koliko antitela ima čovek posle 8 meseci od vakcinacije
Foto: EPA

pandemija

OGLASIO SE I TVORAC RUSKE VAKCINE PROTIV KORONE: Evo koliko antitela ima čovek posle 8 meseci od vakcinacije

Planeta -

Direktor centra "Gamaleja" Aleksandar Gincburg izjavio je da osam meseci nakon vakcinacije protiv virusa korona ima visok nivo antitela.

"Da, antitela su prisutna. Podlegao sam zajedničkom raspoloženju svojih poznanika i delimično svojih saradnika i relativno skoro sam dao krv za otkrivanje antitela, osam meseci nakon vakcinacije. Imam veoma visok titar antitela", rekao je on u intervjuu za televiziju "Rusija 24". Prema njegovim rečima, skoro 700 hiljada doza vakcine "Sputnjik Ve" nalaze se u civilnom prometu radi masovne vakcinacije u Rusiji.

On je dodao da je oko 30 hiljada dobrovoljaca za primanje vakcine "Sputnjik Ve" zaštićeno od teške bolesti.

"30 hiljada dobrovoljaca grada Moskve koji su primili tu vakcinu u potpunosti su zaštićeni od teškog i umereno teškog toka bolesti koje izaziva taj virus", rekao je direktor.

Vakcina "Sputnjik Ve" koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track