OBJAVLJEN TRAMPOV SKANDALOZNI SNIMAK: Nađite mi 11.780 glasova, nema šanse da sam izgubio Džordžiju! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

NE MOŽE DA SE POMIRI SA PORAZOM

OBJAVLJEN TRAMPOV SKANDALOZNI SNIMAK: Nađite mi 11.780 glasova, nema šanse da sam izgubio Džordžiju! (VIDEO)

Planeta -

Tri meseca posle predsedničkih izbora u Americi još nije stavljena tačka na poraz Donalda Trampa, 45. predsednika SAD, koji i dalje ne priznaje da je izgubio od Džozefa Bajdena, kandidata Demokratske partije.

Vašington post je objavio deo snimka Trampovog telefonskog razgovora u kojem on krši zakon vršeći direktan pritisak na državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera, takode republikanca, tražeći od njega da pronade glasove potrebne za promenu rezultata.

Razgovor Trampa i Rafenspergera trajao je oko sat vremena i tokom njega je šef Bele kuće naizmenično pretio, molio i dodvoravao se državnom sekretaru Džordžije.

"Narod Džordžije je ljut, ljudi u državi su besni. Znate, nema ništa loše u tome ako kažete da ste se preračunali u brojanju. Gledajte, sve što želim je sledeće. Želim da nadete 11.780 glasova, što je jedan više nego što trenutno imamo. Zato što smo pobedili u državi. Nema šanse da sam izgubio Džordžiju, pobedili smo ubedljivo", rekao je, izmedu ostalog, Tramp.

Vašington post prenosi da su Rafensperger i njegov savetnik tokom razgovora pokušavali da odgovore Trampa od zamisli da prekroji izbornu volju i da su mu govorili da se previše oslanja na neutemeljene teorije zavera o izborima, koji su bili pošteni.

Tramp i dalje ne priznaje poraz na izborima, zbog čega će njegovi saveznici u Kongresu pokušati da ospore formalno priznavanje Bajdenove pobede.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track