MOGLO BI DA SE VRATI KAO BUMERANG: Zbog jedne Trampove uredbe demonstrantima sa Kapitola preti 10 godina robije (VIDEO)
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

sad

MOGLO BI DA SE VRATI KAO BUMERANG: Zbog jedne Trampove uredbe demonstrantima sa Kapitola preti 10 godina robije (VIDEO)

Planeta -

Uredba koju je sredinom 2020. godine potpisao Donald Tramp, a tiče se mogućnosti da zbog oštećenja savezne imovine demonstranti budu osuđeni na 10 godina zatvora, sada bi mogla da se vrati kao bumerang njegovim pristalicama.

Naime, Donald Tramp je u jeku demonstracija pokreta "Životi crnaca su važni" u julu 2020. godine potpisao uredbu i omogućio kažnjavanje demonstranata koji su oštetili saveznu imovinu kaznama do 10 godina.

"Upravo sam imao privilegiju da potpišem vrlo bitnu izvršnu naredbu koja štiti američke spomenike, spomen-obeležja i statue", napisao je Tramp na Tviteru nakon što su protesti zbog ubistva Džordža Flojda eskalirali.

"Duge zatvorske kazne za sve one koji krše zakone naše velike zemlje", slavodobitno je tada izjavio Tramp.

Danas, dva dana nakon demonstracija ispred Kapitol Hila koje su završile upadom određene grupe ljudi u zgradu američkog Kongresa, američki istražitelji prikupljaju podatke o osobama koje su učestvovale u nasilnim demonstracijama.

Nakon što evidentiraju osobe i potom ih uhapse, kako ističu krivični tužioci, prete im upravo kazne do 10 godina zatvora zahvaljujući naredbi Donalda Trampa.

"Naši krivični tužioci su tokom cele noći radili sa specijalnim agentima i istražiteljima američke policije Kapitola, FBI-ja, ATF-a, policijom i javnosti kako bi prikupili dokaze i identifikovali počinioce", rekao je Džefri Rosen američki advokat.

Naravno, korisnici društvenih mreža nakon što su saznali da bi demonstranti upravo mogli da budu kažnjeni zbog Trampovih naredbi, počeli su sa likovanjem. Takođe, podsećali su na Trampove statuse iz perioda potpisivanja odluke.

Televizijski producent Kajl Grifin objavio je tvitove Donalda Trampa iz jula 2020. godine i napisao:

"Podsećanje, 27. juli. Tramp je izjavio da demonstranti koji su oštetili državne institucije trebaju dobiti 10 godina zatvora", napisao je Grifin.

Na Grifinov status vezali su se komentari i drugih javnih ličnosti, a američki filmski producent Skot Zabielski napisao je kako "Jedva čeka da se zakon počne jednako primenjivati na sve."

Prva grupa demonstranata koja je upala u Kapitol Hil, već danas bi trebala da se nađe pred sudom, a u narednim danima, nakon što policijske službe pronađu ostale počinioce, i ostatak demonstranata trebao bi da prođe istu proceduru.

Šef policije u Vašingtonu Robert J. Konti izjavio je juče kako je do sada uhapšeno 47 osoba zbog kršenja policijskog sata, a 26 među njima je privedeno u krugu Kapitola.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track