MERKELOVA PORUČILA: Virus koji nas sve pogađa ne može biti pobeđen od jedne zemlje same! Nijedna država nije bezbedna od korone
Foto: EPA/Andreas Gora

NEMAČKA KANCELARKA

MERKELOVA PORUČILA: Virus koji nas sve pogađa ne može biti pobeđen od jedne zemlje same! Nijedna država nije bezbedna od korone

Planeta -

Nijedna zemlja nije bezbedna od korona virusa, a tako ni Nemačka, ako to nisu i njeni prijatelji i susedi, istakla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkelova je izrazila uverenje da je bila dobra odluka da se vakcina nabavlja u zajedničkom procesu preko EU.

"Virus koji nas sve pogađa ne može biti pobeđen od jedne zemlje same. Nijedna zemlja, a tako ni Nemačka ne bi bila sigurna od virusa, ako to nisu njeni prijatelji i susedi", podvukla je ona.

Merkel je, u nedeljnom obraćanju, ocenila da će se trezvenost i predostrožnost isplatiti.

Takođe je ukazala da će naredne nedelje zime biti najteže u pandemiji.

Produžene i pooštrene mere su, prema njenim rečima, ključne u borbi protiv korona virusa.

Istovremeno, naglašava, da postoji povod za opravdanu nadu u poboljšanje početkom vakcinacije u Nemačkoj.

"Lekari i ostalo medicinsko osoblje radi u mnogim bolnicama do iscrpljenja. Takođe I ono što čujemo o mutaciji virusa ne čini zabrinutost manjom, već naprotiv. Cilj, zbog toga, mora biti da jasno smanjimo broj novoobolelih, kako bi zdravstvene ustanove ponovo bile u stanju da trasiraju kontakte", objasnila je Merkel.

Istakla je da što se sada doslednije deluje, to će brže biti uspostavljena kontrola nad situacijom i kraće će biti vreme života uz ograničenja.

Naglasila je da se trezvenost i paženje jednih na druge isplati.

Najavila je ubrzanje tempa vakcinacije, izražavajući uverenje da će biti dovoljno vakcina kako bi svako u Nemačkoj dobio mogućnost da se vakciniše.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track