KURIR NA LICU MESTA! DANAS IZBORI U KAZAHSTANU: Uspostavljamo demokratiju, ne želimo haos kao u Americi
Sumrak u prestonici na minus 32 stepena Nur Sultan, Foto: Kurir/Andrija Ivanović

NA MINUS 32 STEPENA

KURIR NA LICU MESTA! DANAS IZBORI U KAZAHSTANU: Uspostavljamo demokratiju, ne želimo haos kao u Americi

Planeta -

Demokratija je cilj, dugoročni cilj. Kada vidimo rulju na Kapitolu, u Americi, želimo da zaštitimo narod od takvih događaja, kažu iz vladajuće stranke

Jerlan Sairov, kandidat za poslanika ispred vladajuće partije Nur Otan i šef Instituta za evroazijske integracije
Jerlan Sairov, kandidat za poslanika ispred vladajuće partije Nur Otan i šef Instituta za evroazijske integracijefoto: Kurir/Andrija Ivanović

U Kazahstanu se dešavaju zanimljive političke i ekonomske promene, državi su potrebni pluralizam i demokratija, ali do njih dolazimo postepeno, evolucijom jer ne želimo da kod nas vidimo prizore poput onih na Kapitol hilu tokom protesta ili na demostracijama Žutih prsluka u Francuskoj, kaže Jerlan Sairov, kandidat za poslanika ispred vladajuće partije Nur Otan i šef Instituta za evroazijske integracije.

Donji dom Mažilis

On je ovo poručio na sastanku sa stranim medijima, među kojima je bio i reporter Kurira, pred današnje izbore u Kazahstanu za donji dom parlamenta - Mažilis i lokalne parlamente ili mašihate. Sairov je rekao da su poslednje izmene zakona omogućile "da se kaže kako su ojačali demokratski principi". - Demokratija je cilj, dugoročni cilj. Kada vidimo rulju na Kapitolu, u Americi, želimo da zaštitimo narod od takvih događaja - navodi on.

Kvote za žene i mlade

U Kazahstanu je na izborima za Mažilis prvi put uveden i sistem kvota. Kako učesnici izbora naglašavaju, stranke na svojim listama moraju da imaju bar 30 odsto mladih i žena.

Alibek Aldenej, sekretar Nur Otana
Alibek Aldenej, sekretar Nur Otanafoto: Kurir/Andrija Ivanović

Vladajuća partija je organizovala, dodaje, unutarstranačke izbore na kojima je učestvovalo čak 10.000 ljudi. - Nur Otan održava svoje vođstvo već 20 godina zahvaljujući tome što se, kako kaže predsedavajući partije Nursultan Nazarbajev, drži tri osnovna princpa - odgovornost, jedinstvo i poštovanje zajedničkih idela i ciljeva - rekao je Alibek Aldenej, sekretar Nur Otana.

Azat Peruašev, kandidat partije Ak žal
Azat Peruašev, kandidat partije Ak žalfoto: Kurir/Andrija Ivanović

Ipak, nisu svi puni pohvala za postojeći sistem.

- Svi kandidati govore o promenama, ali mi smo jedina stranka koja želi velike promene, želimo novi put za Kazahstan. Jedini smo koji žele promenu celokupnog političkog sistema od predsedničkog ka parlamentarnom. Jedini imamo rasprave sa autoritarnom partijom i u parlamentu, ali i na ulicama. Mi u Kazahstanu imamo sve uslove za bolji život i treba da usvojimo evropske standarde - kaže za Kurir Azat Peruašev, kandidat partije Ak žal.

Mandat od pet godina

Mažilis je donji dom parlamenta Kazahstana i mandat poslanika traje pet godina. Ima 107 mesta i 98 njih daju partije dok devet poslanika postavlja Skupština naroda Kazahstana. Pre petgodina u Mažilis su ušli Nur Otan, komunisti i Ak žal.

Sidikov Odžas Turgunovič, šef kampanje Narodne partije Kazahstana
Sidikov Odžas Turgunovič, šef kampanje Narodne partije Kazahstanafoto: Kurir/Andrija Ivanović

Sidikov Odžas Turgunovič, šef kampanje Narodne partije Kazahstana Halik ili nekadašnje Komunističke partije, kaže da su oni jedina levičarska stranka u zemlji, što je poseban izazov već samo po sebi. - Demokratski je što nam je dozvoljeno da učestvujemo na izborima. Uvek može biti bolje, ali sada nije bilo drugih problema osim hladnoće i pandemije - rekao je on dok je u Nur-Sultanu termometar pokazivao minus 32 stepena.

Novinari i posmatrači

Spremni su, dodaje, i da kritikuju Nur Otan. - Vladajuća stranka je 30 godina na vlasti. Ono što su uradili nije baš efikasno Narod i ljudi moraju da budu prioritet. I oni to pričaju, ali ne rade na tome dovoljno - dodaje Turgunovič.

ZANIMLJIVE BROJKE

312 kandidata ima na listama

222 kandidata su muškarci

90 kandidata su žene

47 godina je prosečna starost kandidata

Narodna demokratska patriotska partija AUL nalazi se na izbornoj listi i to su im četvrti izbori, ali dosad nisu imali predstavnika u parlamentu. Predstavnik stranke Teleutai Sataul Rakimbekov kaže da su oni, za razliku od ostalih, okrenuti selu. Od šest registrovanih partija u Kazahstanu, pet je odlučilo da učestvuje na ovim izborima, koje prate i strani novinari, ali i međunarodni posmatrači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track