TVITER I FEJSBUK PROTIV TRAMPA: Blokirali su naloge lidera SAD, a mnogi se pitaju da li su ove kompanije možda prestrogo reagovale
Foto: EPA / Doug Mills / POOL

nakon nereda u vašingtonu

TVITER I FEJSBUK PROTIV TRAMPA: Blokirali su naloge lidera SAD, a mnogi se pitaju da li su ove kompanije možda prestrogo reagovale

Planeta -

Donald Tramp ne gubi šansu za povratak u Belu kuću 2024. godine samo zbog situacije u Vašingtonu, gde se očekuje njegovo odstupanje sa vlasti, već i u Silicijumskoj dolini gde su tehnološke kompanije pokrenule neviđenu akciju protiv odlazećeg lidera SAD-a.

Tramp više nema ni Tviter ni Fejsbuk naloge jer su mu obe kompanije zabranile pristup nakon što su njegove pristalice prošle sedmice nasilno upale u zgradu Kongresa.

U međuvremenu, Epl, Gugl i Amazon poduzeli su korake da se suprotstave Parleru, društvenoj mreži na koju su "izbegle" mnoge Trampove pristalice nakon što su im ugašeni računi na ostalim društvenim mrežama. Amazon je izvestio da će suspendovati svoje usluge veb hostinga za Parler, a ranije su Epl i Gugl takođe izbacili Parler iz svojih prodavnica aplikacija.

Kolika su prava Fejsbuka i Tvitera?

Ipak, ovi potezi pokrenuli su žestoke rasprave o tome kolika su prava tehnoloških kompanija na cenzuru korisnika koji krše njihove politike, u odnosu na pravo pojedinca na slobodu izražavanja, piše Financial Times (FT).

Kritičari delovanja Donalda Trampa pozdravili su postupke poznatih mreža kazavši da su trebale davno da izbrišu njegove profile. Drugi ipak brinu da ovakvi potezi tehnoloških magova pokazuju da su i ove kompanije izgrađene na političkoj moći.

"Razumemo želju da se trajno suspenduje gospodin Tramp, ali svi bi trebali da se zabrinu kada kompanije poput Fejsbuka i Tvitera imaju nekontrolisanu moć uklanjanja ljudi s platformi koje su postale nezaobilazne za komunikaciju milijardi ljudi", rekla je za FT Kejt Ruane, viša savetnica Američke unije za građanske slobode.

Godinama su tehnološke kompanije bile pod pritiskom da preduzme akcije protiv Trampa. Mnogi veruju da je on koristio društvene platforme za podsticanje nasilja, pojačavanje teorija zavere i širenje dezinformacija, uključujući i nedavne neutemeljene tvrdnje da su mu demokrate ilegalno "ukrale" izbornu pobedu.

Ipak, bio je potreban napad na Kapitol Hil da bi Fejsbuk ili Tviter zaista izbrisali Trampove profile. Fejsbuk je suspendovao Trampov račun na neodređeno vreme, dok je Tviter trajno zabranio pristup odlazećem američkom predsedniku. Trampu nije dozvoljeno ni da objavljuje postove sa povezanih naloga kao što je nalog Bele kuće.

Platforme kao što su Jutjub, Pinterest i Snap takođe su uvele ograničenja.

"Baš kao i svaka društvena platforma, i ove usluge imaju svoje uslove kojima se trebaju da spreče stvari poput poziva na nasilje i mržnju. Ali do sada su retko provodile ova pravila", rekao je Met Rivitz iz liberalne aktivističke grupe Sliping Džajants.

Lični interesi kompanija

Bivši izvršni direktor Tvitera rekao je da je kompanija bila "neverovatno strpljiva" s Trampom, ali je prisiljena da obuzda predsednika usred straha od ponovnog nasilja u vreme inauguracije Džozefa Bajdena 20. januara.

Dok su republikanci izrazili gnev zbog postupaka Fejsbuka i Tvitera, mnogi veruju da tehnološke kompanije jednostavno deluju u svom vlastitom interesu, nastojeći da izbegnu kritike demokrata i moguće regulatorne mere dolazeće Bajdenove administracije.

U prilog tome ide i Bajdenov raniji zahtev za ukidanje jednog dela američkog zakona koji štiti tehnološke kompanije od mogućih tužbi zbog sadržaja objavljenog na njihovim platformama. Njegova administracija takođe će sada voditi određene postupke protiv Gugla i Fejsbuka, dok članovi Kongresa nastavljaju da se zalažu za strožije savezne zakone o privatnosti.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track