MISTERIJA NESTANKA POZNATIH KINEZA: Pre Džeka Maa, sa radara nestajali tajkuni, glumice...Mnogi su ispričali svoje priče (VIDEO)
Foto: EPA

rešeno

MISTERIJA NESTANKA POZNATIH KINEZA: Pre Džeka Maa, sa radara nestajali tajkuni, glumice...Mnogi su ispričali svoje priče (VIDEO)

Planeta -

Nedavno su mediji izveštavali o nestanku osnivača Alibabe i milijardera, poslovnog tajkuna Džeka Maa. Ma se isključio sa radara otkako je na samitu u oktobru 2020. izneo izjave protiv kineskih regulatora zbog njihovih napora u gušenju inovacija.

Ma je krenuo u tiradu protiv trenutnog kineskog bankarskog sistema, finansijske regulatorne strukture zemlje u kojoj vladaju komunisti i kako je to bilo neprikladno za njegovog fintech giganta, Ant grupu. Maove kritičke primedbe za komunistički režim, koji ne zahteva ništa drugo do potpunu i potpunu poslušnost, prekinule su planirani IPO njegovog fintech giganta, Ant Grup, 3. novembra, samo dva dana pre nego što je zakazano da započne trgovanje.

Nekoliko dana nakon njegovog nezadovoljnog mišljenja o kineskim vlastima, Ma je pozvan na sastanak sa zvaničnicima Komunističke partije. Njegov drugi poduhvat, Alibaba je takođe pod istragom zbog monopolističkog ponašanja, prema izjavi koju je objavila služba za nadzor tržišta Kineske komunističke partije.

A Ma nije primećen od oktobra. Ma je bio upadljiv u njegovom odsustvu kada je milijarder zamenjen za sudiju u finalu njegove sopstvene emisije - Africa’s Buznis Hirous, televizijskog takmičenja za preduzetnike - i njegova fotografija je uklonjena sa veb stranice. Očigledno je i on vidno izostavljen iz promotivnog videa.

Veliko finale emisije „Afrički poslovni heroji“ odigralo se u novembru, nedugo nakon što je kineski tehnološki milijarder kritikovao kineske regulatore i njene državne banke. Nestanak Ma-a podvlači zategnuti odnos između milijardera-poslovnog tajkuna i kineskog autoritarnog lidera Si Đinpinga.

Đinping je nesmetano upravljao moći protiv onih za koje smatra da osporavaju dominaciju i autoritet Kineske komunističke partije. Kineski predsednik je pokazao malu toleranciju prema različitim stavovima i žestoko se obrušio na one koji su odbili da se priklone njegovom pogledu na svet.

Maov nestanak iz javne sfere deo je većeg dizajna KPK da precizno poštuje i lojalnost pojedinaca koji imaju veliki uticaj na oblikovanje javnog mnjenja. Prilično je napomenuti da Ma nije prvi čovek visokog profila koji je nestao.

Navodno je Kina legalizovala tajna lišenja slobode još 2013. godine. Kao takva, nekoliko poznatih ljudi iz različitih sfera života, uključujući glumicu Fan Bingbing, bivšu šeficu Interpola Meng Hongvej, biznismen i investitor Guo Guangčang i bivši tajkun Ren Žikiang su nestale. Svi oni, međutim, misteriozno su se ponovo pojavili nakon nekog vremena.

U decembru 2015. godine pojavili su se izveštaji da je kineski biznismen i investitor Guo Guangčang nestao. Nekoliko naloga na društvenim mrežama izvestilo je da je policija na šangajskom aerodromu oterala osnivača i predsednika investicionog konglomerata Fosun International. Njegov nestanak ponukao je kompanije koje je nadzirao da zatraže obustavu trgovine svojim hongkonškim i šangajskim akcijama.

Guo se kasnije pojavio kasnije i tvrdio da je pomagao vlastima u neimenovanoj istrazi. Dalje objašnjenje nije ponuđeno, iako se njegov nestanak dogodio usred borbe protiv korupcije koju je započeo Si Đinping nakon što se 2012. godine popeo na vlast.

Međunarodno priznata kineska glumica Fan Bingbing bila je još jedna poznata ličnost koja je misteriozno nestala iz očiju javnosti na četiri meseca 2018. Glumica, koja se pojavila u preko desetak kineskih filmova, kao i u franšizi 'Ks-Men' je nestala od jula 2018. do oktobra 2018. Navodi se da su je pokrajinske vlasti pritvorile u vezi sa slučajem utaje poreza.

Kineske vlasti su saznale da su ona i njena kompanija utajile porez od 248 miliona juana. Nakon što se Fan ponovo pojavila nakon četvoromesečnog nestanka, bila je poslušna kineskoj vladi i čak im se zahvalila što je „nestala“.

„Možda je to kroz koje sam se susrela u svom životu ili u svom poslu, ali ovo korito je zapravo dobra stvar“, rekla je u intervjuu za Njujork Tajms. „To me je nateralo da se smirim i ozbiljno razmislim šta želim da radim u svom budućem životu“, rekla je.

Meng Hongvej, koji je bio prvi kineski šef Interpola, nestao je na povratku u zemlju iz Francuske u septembru 2018. Trebalo je da bude na čelu Interpola do 2020. godine, ali organizacija je saopštila da je podneo ostavku nekoliko dana nakon što je podneo ostavku je nestao iz Kine.

KPK je kasnije potvrdila da je Hongvej priveden kao deo borbe Si Đinpinga protiv korupcije i da je osumnjičen za primanje mita. Partija je rekla da je Meng zloupotrebio položaj radi lične koristi, zloupotrebio državna sredstva kako bi svojoj porodici pružio "ekstravagantan način života" i zanemario principe Komunističke partije. Izbačen je iz stranke i lišen svih državnih funkcija.

Prema kineskim izveštajima, Meng jr navodno priznao da je uzeo više od 2 miliona dolara mita. Srednji narodni sud u Tianjinu br. 1 naložio mu je da plati kaznu od dva miliona juana. Izjava suda takođe je naložila da se neće žaliti na presudu. U januaru 2020. godine Meng je osuđen na 13 i po godina zatvora zbog primanja mita.

U novije vreme, Ren Žikiang, bivši tajkun nekretnina i oštri kritičar kineskog predsednika Si Đinpinga, nestao je u martu 2019. godine ubrzo nakon što je napisao esej kritičan prema kineskom premijeru.

Iako u svom članku nije imenovao Si Đinpinga, bilo je široko uverenje da je 'klovn' na kojeg se pozivao u svom kritiziranju Kineske komunističke partije zbog pojačavanja odgovora na izbijanje koronavirusa bio namenjen Đinpingu.

Esej je objavljen nedugo nakon televizijskog govora Si Đinpinga. Ren je navodno napisao, „I ja radoznalo i savesno proučavam [govor] ... ono što sam video ... [nije] bio car koji je tamo stajao izlažući svoju„ novu odeću “, već klovn koji se svukao do gola i insistirao da i dalje bude car.“

Takva kritička gledišta izazvala su gnev Kineske komunističke partije koja je iznova pokazivala svoju spremnost da suzbije neslaganje, čak i među elitama zemlje. Ren je nestao nekoliko dana nakon što je napisao oštar članak. Mesecima kasnije, sud u Pekingu osudio je u utorak g. Rena na 18 godina zatvora. Sud je Rena proglasio krivim za korupciju, primanje mita, zloupotrebu javnih sredstava i zloupotrebu moći tokom i nakon vremena dok je bio izvršni direktor kompanije za razvoj imovine.

Kurir.rs/opindia.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track